שלב בחירת חבר המושבעים החל היום (שני) בבית המשפט במחוז בראוורד שבדרום פלורידה, לקראת קביעת עונשו של ניקולס קרוז - מבצע הטבח בתיכון מרג'ורי סטונמן דאגלס לפני ארבע שנים.
ניקולס קרוז, מוקדם יותר היום בבית המשפט בפלורידה (צילום: AP)
לפי ההערכות, עד 1,500 תושבי המחוז יתייצבו בבית המשפט במהלך החודשיים הקרובים, כאשר בסופו של דבר התביעה וההגנה צריכות להסכים על ההרכב של חבר המושבעים (20 חברים בסך הכל, 12 בחבר המושבעים ושמונה "מחליפים").
כאמור, תהליך זה נפתח הבוקר כאשר כשישים איש התייצבו בבית המשפט. בין היתר, המועמדים לחבר המושבעים נשאלו האם לדעתם הם מסוגלים להתייחס לתיק בצורה שווה והוגנת למרות דעתם האישית על מבצע הטבח, ניקולס קרוז.
מועמדים אשר יענו בחיוב יילקחו לחדר צדדי ויתבקשו למלא שאלון מקיף. בהמשך - בתוך כשלושה שבועות - הם עשויים להתבקש לחזור לבית המשפט, כאשר עורכי הדין משני הצדדים ישאלו אותם שאלות בהתאם לתשובות שהם סיפקו בשאלון.
השופטת אליזבת' שירר, מוקדם יותר היום (צילום: AP)
כזכור, ב-14 בפברואר 2018, ניקולס קרוז - אז בן ה-19 - הגיע לתיכון מרג'ורי סטונמן דאגלס בפארקלנד כשהוא חמוש ברובה סער, ופתח באש לכל עבר. כתוצאה מהירי נהרגו 17 בני אדם - 14 תלמידים ושלושה אנשי צוות. לאחר מכן, קרוז הצליח להימלט מבית הספר ביחד עם תלמידים אחרים, אך נעצר כעבור כשעה וחצי בעיר הסמוכה קוראל ספרינגס.
בחודש אוקטובר האחרון נרשמה תפנית מפתיעה במשפטו של קרוז, כאשר הרוצח - כיום בן 23 - הסכים להודות ב-17 סעיפים של רצח, 17 סעיפים של ניסיון רצח ומספר עבירות נוספות (הקשורות לתקיפת סוהר שבה היה מעורב לאחר מעצרו).
בשל העובדה שהודה במיוחס לו, כעת על בית המשפט להכריע האם קרוז יישלח למאסר עולם, או שמא יוצא להורג. חשוב להבהיר כי החוק בפלורידה מחייב לקבל את הסכמתם של כל 12 אנשי חבר המושבעים על מנת שקרוז יוצא להורג. דהיינו, אם לפחות אחד מהם יתנגד לכך, קרוז צפוי להישלח למאסר עולם "בלבד".
לפי ההערכות, התביעה צפויה לבקש מתלמידים שנפצעו בטבח למסור עדות, כמו גם בני משפחתם של ההרוגים. לעומת זאת, בהגנה צפויים לעשות שימוש במומחים לבריאות הנפש שיטענו שקרוז עבר התעללות קשה לאורך חייו.
17 הנרצחים בטבח בדרום פלורידה (צילום: רויטרס)
בזמן שאנשי משרד התביעה נחרצים בדעתם כי יש להטיל עונש מוות על קרוז, נדמה כי ההורים שאיבדו את ילדיהם בטבח עדיין חלוקים בדעותיהם. כך למשל, בתו של טוני מונטלטו, ג'ינה בת ה-14, נהרגה באירוע הירי הקשה, והוא הפך לנשיא ארגון 'Stand with Parkland' שהוקם ע"י ההורים. בעיניו, אין ספק שלקרוז מגיע עונש מוות:
"האפשרות לחיות חיים ארוכים נגזלה מהילדים שלנו ביום הארור הזה. כחברה, עלינו לדרוש שמי שתוקף את האוכלוסייה הפגיעה ביותר שלנו, ילדינו, במקום שבו הם לומדים, צריך לשאת באחריות לכך. אנחנו המשפחות כבר שילמנו את המחיר הכבד ביותר", הוא אמר.
לעומת זאת, מייקל שולמן - אביו של המורה ומאמן הספורט סקוט ביגל אשר נהרג בזמן שהגן על תלמידיו - כתב בשנה שעברה טור דעה בעיתון מקומי בפלורידה, בו הביע התנגדות להטלת עונש מוות:
"הדרישה להוציא את היורה להורג לא תשיב את יקירינו לחיים, ולא תרפא את הפצעים הפיזיים של אלו ששרדו את הירי", הוא כתב והמשיך, "למעשה, זה רק יאריך את הטראומה עוד יותר וימנע מאיתנו לסגור מעגל".
ככל הנראה, שולמן התייחס בדבריו לאפשרות שעורכי דינו של קרוז יכולים להגיש ערעור במידה שבית המשפט יטיל עליו עונש מוות - תהליך שעלול להיגרר מספר שנים, יתכן אפילו יותר מעשור. יתרה מכך, במקרה הגרוע בית המשפט לערעורים יכול להורות על קיומו של משפט חוזר, והעדים ובני משפחתם של ההרוגים יתבקשו למסור עדות בשנית.