החל משנת 1993 מציינים בכל רחבי העולם את יום המודעות לפיברומיאלגיה. שמה השני של המחלה הוא ״פיברו״, והיא נחשבת מחלה שקופה. המשמעות היא שקשה מאוד לאבחן אותה, היא ללא מרפא חד משמעי, והמקור שלה אינו ידוע. אגב, שמה העברי של המחלה הוא ״דאבת שרירים״.
התסמין העיקרי של הפיברומיאלגיה הוא כאבים כללים בגוף, בשרירים ובמפרקים, אך יש לה תסמינים רבים נוספים כגון חולשה, כאבי ראש, בעיות בריכוז, תשישות כללית, סחרחורת, רגישות לאור, רעש, הפרעות במצב הרוח ועוד. לכן, פיברומיאלגיה גורמת לפגיעה ניכרת באיכות החיים של מי שסובל ממנה.
כאמור, הסיבה לפיברומיאלגיה אינה ידועה, כאשר יש כמה הנחות, אחת מהן היא רקע משפחתי, גורמים סביבתיים כמו זיהומים, מתח, ועוד. פעמים רבות המחלה מתפרצת בעקבות תאונות, טראומות, וחוויות שונות הכוללות סטרס גבוה.
מי סובל ממנה?
המחלה יכולה להתפרץ בכל גיל, אבל טווח הגילאים הנפוץ יותר הוא מגיל העשרה ועד גילאים מבוגרים. המחלה יותר נפוצה בקרב נשים כאשר בעבר חשבו שזו מחלה ״נשית״ בלבד, אך היום כבר ידוע כי 25% מהסובלים הם גברים.
שכיחות המחלה
הפיברו פוגעת ב-2.5 אחוזים מהאוכלוסיה - מספר גבוה יותר מהחולים בטרשת נפוצה וסרטן השד, כאשר בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים צעירים מאובחנים בה, ביניהם גם גברים וילדים.
הטיפול בפיברומיאלגיה
כיום, עדיין אין תרופה למחלה והיא נחשבת מחלה כרונית. החולים מקבלים בדרך כלל תרופות המקלות על התסמינים וכאמור, לא נגד המחלה עצמה. כיום, רבים מאמינים כי תזונה יכול להקל משמעותית על התסמינים, והדגש הוא על תזונה צמחונית, טבעונית, וללא גלוטן.