חברות אמריקאיות היו מעורבות בלפחות 37% מסך ההשקעות במגזר הבינה המלאכותית (AI) של סין בין 2015 ל-2021 , על פי דו"ח חדש.
מצלמות אבטחה AI עם טכנולוגיית זיהוי פנים נראות בתערוכה הבינלאומית ה-14 בסין בנושא בטיחות וביטחון הציבור בבייג'ינג ב-24 באוקטובר 2018. (ניקולס עספורי / AFP / גטי אימג'ס)
הדו"ח (pdf), שפורסם על ידי המרכז לביטחון וטכנולוגיה מתפתחת באוניברסיטת ג'ורג'טאון, מצא כי 40.2 מיליארד דולר בהשקעות אמריקאיות נכנסו לחברות בינה מלאכותית סיניות - אם כי לא היה ברור איזה אחוז מסכום זה הושקע על ידי משקיעים אמריקאים או איזה על ידי עמיתיהם מעבר לים.
הכסף ניתן לכ-251 חברות בינה מלאכותית.
ישנם סיכונים בהשקעות שכאלה, המלווים בדרך כלל בהעברת המומחיות האמריקאית לחברות שבסיסן בסין.
"בעוד שנתונים מצביעים על כך שההשקעה היוצאת בחברות בינה מלאכותית סיניות מוגבלת, פעילות פיננסית כזו, קשרים מסחריים והמומחיות שמעבירים מממנים מארה"ב לחברות מיקוד באקוסיסטם הבינה המלאכותית המשגשגת של סין, נושאים השלכות החורגות מעבר למגזר העסקי", נכתב בדו"ח.
"'השקעות הון סיכון' בשלב מוקדם במיוחד יכולות לספק יתרונות בלתי מוחשיים מעבר להון, כולל חונכות ואימון, והזדמנויות נטוורקינג. ככזו, ההשקעות היוצאות של ארה"ב בטכנולוגיה סינית, ובמיוחד בבינה מלאכותית, ראויות לתשומת לב ולמעקב נוספים", נכתב.
השקעות אף ספגו אש בשנים האחרונות בשל מידת השליטה שהפעיל המשטר הקומוניסטי עליהן.
המפלגה הקומוניסטית (CCP), השולטת בסין החד-מפלגתית, יישמה חוקים המחייבים חברות להעמיד לרשות המשטר את הנתונים שברשותן.
משמעות הדבר היא שכל מידע או טכנולוגיה שפותחו בגיבוי אמריקאי יכולים לשמש ישירות את המק"ס לשיפור יכולות צבאיות, בהתאם לאסטרטגיית "ההיתוך הצבאי-אזרחי" של המשטר הדיקטטורי.
יתר על כן, השקעות אלה מתדלקות ישירות את מאמציה של סין לעקוף את ארצות הברית כמעצמה הטכנולוגית המובילה בתבל.
הדבר מתבטא בשווי ההשקעות שמבצעים אמריקאים בחברות הבינה המלאכותית של סין.
יש לציין כי ההשקעות כוללות מימון גדול לחברות שמחקריהן עשויים להועיל באופן מוחשי למרדף של הצבא הסיני אחר מערכות אוטונומיות.
"כמה מההשקעות הגדולות ביותר כוללות את השקעת הסולו של גולדמן זאקס ב-1KMXC, חברת רובוטיקה מבוססת בינה מלאכותית, וכן השקעה של שלוש חברות הון סיכון אמריקאיות ב-Geek+, חברת רובוטים ניידים אוטונומיים".