השקת ChatGPT על ידי OpenAI בסוף 2022, עם מימון של מיליארדי דולרים ממיקרוסופט, הובילה לזינוק בפריון בקרב חלק מעובדי הצווארון הלבן.
כלכלן עבודה זוכה פרס נובל טוען עתה כי התפתחות זו עשויה לפתוח את האפשרות לשבוע עבודה בן ארבעה ימים, כך מדווח בבלומברג.
פרופ' כריסטופר פיסארידס מבית הספר לכלכלה של לונדון, מומחה להשפעת אוטומציה על תעסוקה, טןען כי כלי בינה מלאכותית מובילים לעלייה בפריון - דבר אשר עשוי לאפשר לאנשים לעבוד שעות קצרות יותר.
"אני מאוד אופטימי שנוכל להגדיל את הפריון, את הרווחה שלנו באופן כללי מהעבודה, ואת שעות הפנאי שלנו. נוכל לעבור לשבוע עבודה של ארבעה ימים בקלות", אמר בראיון שנערך בכנס טכנולוגי בגלזגו, סקוטלנד.
כלי בינה מלאכותית מאפשרים לעובדים להשלים משימות מייגעות, כגון השבה להודעות דוא"ל, כתיבת הצעות, רישום דו"חות, קידוד או עיצובים, שבדרך כלל לוקחים דקות, אם לא שעות בתוך שניות ספורות.
"הם יכולים לקחת מאיתנו הרבה דברים משעממים שאנחנו עושים בעבודה... ואז להשאיר לנו רק את הדברים המעניינים לבני אדם", אמר פיסארידס.
יש הרבה אי ודאות לגבי ההשפעות של טכנולוגיית הבינה המלאכותית על כוח העבודה העתידי - ופיסארידס חושש שפריחת הבינה המלאכותית עלולה להוביל לאובדן של מיליוני מקומות עבודה.
הקריאות ליישום שבוע עבודה בן ארבעה ימים צוברות תאוצה.
ניסוי פיילוט בולט בן שישה חודשים של שבוע עבודה בן ארבעה ימים ו-32 שעות, שהחל בפברואר 2022 בקרב 33 חברות המעסיקות כ-1,000 עובדים בארה"ב, אירלנד ואוסטרליה, מצא כי ההכנסות נותרו ללא שינוי ובמקרים מסוימים אף עלו.
מה שברור הוא ששילוב של כלי AI בכוח העבודה יגדיל את התפוקה, אבל רק יוביל לפיטורים המוניים ככל שעסקים ישלבו יותר אוטומציה.
רמז לקריאות להכנסה בסיסית אוניברסלית...