החוב הלאומי של ארה"ב חצה השבוע לראשונה אי פעם את רף ה-32 טריליון דולר, כך עולה מנתונים שפרסם משרד האוצר האמריקאי ביום שישי.
אבן הדרך הושגה פחות משבועיים לאחר שהנשיא ג'ו ביידן חתם על חוק המשהה את מגבלת 31.4 טריליון הדולר של תקרת החוב של וושינגטון, ובכך מונע את מה שהיה יכול להיות חדלות פירעון ראשון אי פעם של חוב אמריקאי.
הצעד איפשר לממשלה ללוות כספים ללא הגבלה עד 1 בינואר 2025, אז תסתיים השעיית תקרת החוב.
משמעות הדבר היא שהממשלה יכולה להמשיך לשלם עבור שירותים כגון ביטוח לאומי ומדיקר, על ידי הלוואת כסף וצבירת חובות נוספים. התקרה בוטלה בעקבות אזהרות חוזרות ונשנות של משרד האוצר האמריקאי כי אם לא יינקט הצעד, המדינה לא תעמוד בהתחייבויותיה.
תקרת מגבלת ההלוואות הושגה כבר בינואר, ולאוצר האמריקאי היה ארסנל מוגבל של צעדים שיכל ליישם כדי למנוע את חדלות הפירעון, שהיה צפוי להתרחש בתחילת יוני.
האזהרות עוררו ויכוח סוער שנמשך חודשים ארוכים בין רפובליקנים לדמוקרטים על סדרי עדיפויות.
רף 32 טריליון הדולר הגיע תשע שנים מוקדם יותר מהתחזיות.
מומחים אומרים כי כדי להימנע ממשבר נוסף, הממשלה צריכה לטפל בגורמים המניעים את החוב.
"בעודנו דוהרים אל מעבר ל-32 טריליון דולר ללא סוף באופק, הגיע הזמן לטפל במניעים הבסיסיים של החוב, שהם גידול בהוצאות והיעדר הכנסות מספיקות כדי לממנו", אמר מייקל פיטרסון, ראש קרן פיטר פיטרסון.
על פי תחזיות קרן המטבע הבינלאומית, ארה"ב עשויה לצבור חוב נוסף של 127 טריליון דולר ב-30 השנים הבאות, כאשר עלויות הריבית יתפסו כ-40% מההכנסות הפדרליות של המדינה עד 2053.