חברת הגלידות הפופולרית בן אנד ג'ריס מספקת שערורייה נוספת, כאשר בהודעה רשמית שהוציאה ברביעי ביולי - היא קראה לארצות הברית להחזיר "אדמת ילידים גנובה".
חברת הבת של יוניליוור פרסמה בחשבון הטוויטר שלה: "ארצות הברית נוסדה על אדמות ילידים גנובות. ברביעי ביולי הקרוב, בואו נתחייב להחזיר אותן".
(צילום: Shutterstock)
בהודעה דומה באתר האינטרנט של בן אנד ג'ריס, החברה טענה כי חגיגות יום העצמאות האמריקאי יכולות "להסיח את הדעת מהאמת המהותית על הולדת האומה הזו". היא הציעה "להתחיל עם הר ראשמור" והוסיפה:
"מה המשמעות של יום העצמאות עבור אלה שהארץ הזאת גנבה להם, אלה שנרצחו וגורשו באלימות אכזרית, אלה שנדחקו מהמקומות הקדומים שלהם ונשללה מהם חירותם", כתבו. "הפנים בהר ראשמור הם פנים של גברים שנקטו באופן פעיל להרוס תרבויות ודרכי חיים של ילידים, כדי למנוע מילידים את זכויותיהם הבסיסיות".
החברה ידועה בנקיטת עמדה בנושאים רגישים ומקוטבים - כמו מתן סיוע צבאי לאוקראינה, שכן המייסד השותף של החברה, בן כהן, תרם יותר ממיליון דולר לקבוצה שקוראת להפסיק את התמיכה הצבאית האמריקאית למדינה אליה פלשה רוסיה.
וכמובן - החברה מתנגדת נחרצת וקולנית במיוחד על מדיניות ממשלת ישראל. בשנת 2021 היא הודיעה על הפקאת מכירת הגלידה ב"שטח הפלסטיני הכבוש" - מהלך שעורר את זעמם של הישראלים, וגם של רבים מהאמריקאים.
(צילום: AFP)
חברת האם יוניליוור נאלצה להיכנס לפעולה ומכרה זכיון של בן אנד ג'ריס ישראל לבעל רישיון מקומי. הבעלים כהן וגרינפילד הגישו תביעה נגד יוניליוור.
ברקע הסערה הזו, סטודנטים ישראלים פרסמו מכתב בו טענו שבן אנד ג'ריס כובשת "באופן לא חוקי" אדמות בוורמונט שהיו שייכות לשבט ילידים אבנאקי, ודחקו בחברה לתרגל את מה שהיא מטיפה נגד ישראל ולפנות מיד את הנכסים שלה.
"הגענו למסקנה שהכיבוש של החברה שלך בקרקעות אבנאקי אינו חוקי, ואנחנו מאמינים שזה אינו עולה בקנה אחד עם הערכים המוצהרים שבן אנד ג'ריס מתיימרים לשמור. למרבה האירוניה, ביולי בשנה האחרונה הודעתם שתפסיקו את מכירת המוצרים שלכם בישראל מכיוון שאתם מתנגדים לכך שהמדינה היהודית תכבוש לכאורה שטחים פלסטינים", נטען במכתב שנשלח ליו"ר החברה, אנוראדה מיטאל.