מחירי המזון העולמיים עלו בשיעור הגבוה ביותר מזה 1.5 שנים, כאשר שיבושי הסחר כתוצאה ממזג האוויר פגעו במדינות יצרניות, על רקע יציאתה של רוסיה מהסכם החקלאות החיוני בתמיכת האו"ם שהגביר את חששות האספקה.
ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) דיווח ביום שישי כי מדד המזון העולמי, העוקב אחר השינויים החודשיים במחירים הבינלאומיים של סחורות מזון, עמד ביולי על ממוצע של 123.9, עלייה של 1.3% לעומת החודש הקודם - מדובר בעלייה החודשית הגדולה ביותר מאז מרץ 2022.
הארגון הסביר כי תת-הרכיב של השמן הצמחי במדד אחראי לעלייה החודשית:
"העלייה נבעה מזינוק חד במדד מחירי השמן הצמחי של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), שעלה ב-12.1% לעומת יוני לאחר שבעה חודשים רצופים של ירידות".
"מחירי שמן החמניות בעולם עלו ביותר מ-15% במהלך החודש, בעיקר בשל חוסר ודאות מחודש סביב האספקה הניתנת לייצוא לאחר החלטת הפדרציה הרוסית לסיים את יישום יוזמת הדגן בים השחור".
"המחירים העולמיים של שמני דקלים, סויה ולפתית עלו על רקע חששות לגבי התפוקה במדינות יצרניות מובילות".
כמו כן, מדד מחירי האורז של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם עלה ב-2.8% בחודש וב-19.7% בשנה בשל "האיסור של הודו ב-20 ביולי על יצוא אינדיקה לא מבושל שטיפח ציפיות למכירות גדולות יותר במקורות אחרים, והגביר את הלחץ כלפי מעלה שכבר הופעל על המחירים על ידי אספקה עונתית הדוקה יותר".
לחץ זה כלפי מעלה על מחירי האורז "מעלה חששות משמעותיים לביטחון תזונתי עבור חלק גדול מאוכלוסיית העולם, במיוחד אלה שהם העניים ביותר ומקדישים חלק גדול יותר מהכנסתם לרכישת מזון", הזהיר ארגון המזון והחקלאות של האו"ם.
עליית מחירי המזון עלולה לתדלק את חוסר היציבות החברתית עבור כלכלות השווקים המתעוררים החלשות ביותר.
נכון לעתה יצרניות מזון אחרות כגון סין וארה"ב שאינן בהכרח חשופות למתחים גלובליים או לקשיי מזג אוויר מידיים המאיימים על תוצרתן יצטרכו ככל הנראה להגביר את התפוקה על רקע המצוקה.