בזמן שסין ורוסיה רואות את עתיד הבריקס כגוש אנטי-מערבי של מדינות מתפתחות, נראה כי עתה גם מעצמות הנפט של מדינות המפרץ ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות מוזמנות רשמית להיות חברות בו, מה שמסמן את ההתרחבות הראשונה של הגוש מזה למעלה מעשור.
"החברות תיכנס לתוקף החל מהראשון בינואר 2024", אמר נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה, והוסיף כי בנוסף ארגנטינה, מצרים, אתיופיה ואיראן יתווספו בשנה הבאה.
נשיא סין שי ג'ינפינג שיבח את ההתרחבות הנדירה, מעבר לכלכלות הנוכחיות של סין, רוסיה, ברזיל, הודו, ודרום אפריקה כ"היסטורית".
הוא אמר כי היא "תזריק תנופה חדשה למנגנון שיתוף הפעולה של BRICS ותחזק עוד יותר את כוחם של השלום והפיתוח העולמיים".
גם הנשיא פוטין הגיב, "אני רוצה לברך את החברים החדשים שיעברו במתכונת מלאה בשנה הבאה ולהבטיח לכל עמיתינו שנמשיך בעבודה שהתחלנו היום על הרחבת ההשפעה של BRICS בעולם", הוסיף המנהיג הרוסי. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בירך גם הוא על ההתרחבות, שלדבריו תחזק את הגוש.
בהצהרתו של שר החוץ הסעודי, הנסיך פייסל בן פרחאן, נאמר כי "היחסים המיוחדים והאסטרטגיים עם מדינות הבריקס מקדמים עקרונות משותפים, ובראשם האמונה האיתנה בעקרון כיבוד הריבונות, העצמאות ואי התערבות בענייני פנים". הוא הבטיח כי הממלכה תהיה "ספקית אנרגיה בטוחה ואמינה", וציין כי סך הסחר הבילטרלי בין ריאד למדינות BRICS עלה על 160 מיליארד דולר בשנת 2022.
גוש מדינות הבריקס, שהוקם בשנת 2009, מייצג כ-40% מאוכלוסיית העולם ובאופן משמעותי יותר מרבע מהתמ"ג העולמי.
וכעת, כשסעודיה, איחוד האמירויות ואיראן צפויות להיכנס לתמונה, יהיו לגוש שלוש מיצרניות הנפט הגדולות בעולם.
אשר להצהרת איראן על כניסתה הצפויה: מחמד ג'משידי, סגנו הפוליטי של נשיא איראן, אבראהים ראיסי, כינה את ההחלטה "מהלך היסטורי".
"ניצחון אסטרטגי למדיניות החוץ האיראנית" ג'משידי הגדיר זאת ב-X, שנקרא בעבר טוויטר.
"ברכות למנהיג העליון של המהפכה האסלאמית והאומה הגדולה של איראן".
בנאומו הווירטואלי של פוטין יום קודם לכן, הוא הדגיש כי הדה-דולריזציה "צוברת תאוצה".
לדבריו, נסיגת מרכזיותו העולמית של הדולר היא תהליך "אובייקטיבי ובלתי הפיך".
כפי שמציין סטטיסטה חמש מדינות הבריקס עקפו את ה-G7 במונחים של תמ"ג משולב בשנת 2020.
כלומר, כאשר נמדד בשווי כוח הקנייה, כלומר מותאם להבדלים בכוח הקנייה.
לפי קרן המטבע הבינלאומית, הגוש יהווה ביחד 32.1% מהתמ"ג העולמי השנה.
מדובר בעלייה לעומת 16.9% בלבד ב-1995 ויותר מנתח ה-G7 שעמד על 29.9%.
עלייתן של מדינות הבריקס, אף שאינה נטולת אתגרים, הובילה לקריאות גוברות לממשל גלובלי מכיל וייצוגי יותר, והוסיפה משקל רב יותר לקולות שחורגים מהמדיניות שעוצבה על ידי מדינות ה-G7 בהנהגת המערב.
בשום מקום החריגה הזו לא הייתה בולטת יותר מאשר בתגובה לפלישת רוסיה לאוקראינה.
בעוד מדינות ה-G7 גינו את המתקפה והטילו סנקציות חמורות על רוסיה, אף אחת מחברות ה-BRICS לא גינתה את פעולותיה של רוסיה או הצטרפה לסנקציות.