מספר גדל והולך של כלכלות גדולות מתחו לאחרונה ביקורת על העובדה שהדולר האמריקאי הינו עדיין מטבע הרזרבה העולמי.
שורת פעולות המתלוות לביקורת זאת מכונה עתה 'דה-דולריזציה', ומותירה מומחים אמריקאיים ומערביים בהלם בשל תחושת סכנה בלתי צפויה לדומיננטיות ארוכת הטווח של הדולר.
הנשיא לשעבר טראמפ אף הגדיל לדבר על התופעה בחודשים החולפים וכינה אותה "ההפסד הגדול ביותר של ארה"ב ב-200 השנים האחרונות במידה והעולם ינטוש את הדולר".
במקביל כאמור, מספר מדינות הביעו רצון עז לשנות את סטטוס מטבע הרזרבה העולמי בפסגת מדינות BRICS - ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה שנערכה בשבוע שעבר.
המטרה היא לאיים על הדומיננטיות הנוכחית של הדולר האמריקאי באמצעות יצירת מטבע עולמי חדש.
במקביל, דווקא אותו הגוש התובע זאת זוכה למדינות רבות שהחלו לסחור במטבעות מקומיים למסחר בינלאומי.
למרות שמטבע הרזרבה הגלובלי (המטבע בו מנוהל מרבית הסחר העולמי) לא הולך להשתנות בן לילה, מעמדו של הדולר עלול להיות בסכנה אם יריביה של ארה"ב יוכלו לתאם ביעילות את פעילותן, ובעוד ארה"ב מצידה, ובמיוחד ממשל ביידן שלא הרכיב אסטרטגיית התמודדות עד עתה, ימאן לנקוט בפעולה מתאימה, כך לפי מומחים פיננסיים.
"ארה"ב נמצאת בסכנה מוחלטת לאבד את מעמד מטבע הרזרבה העולמי", אמר אי.ג'יי אנטוני, עמית מחקר במרכז גרובר הרמן לתקציב הפדרלי של קרן הריטג'. "האיום גדל כי ממשל ביידן פיחת את הדולר בשיעור מדהים של 16% וגם השתמש בדולר ככלי נשק דיפלומטי [המלחמה ברוסיה] מחוץ לארצות הברית, בניגוד לכללים".
רק השבוע הכריזו אותן מדינות BRICS כי במהלך משולב הן מתכננות לצרף החל מהשנה הבאה שש מדינות חדשות לארגון.
ולא מדובר כאן בדגיגונים כלכלכיים.
בין המדינות יש למנות את יצרנית הנפט החשובה בתבל (מלבד רוסיה וארה"ב) ערב הסעודית, את כלכלת איראן העצומה ומלאת המשאבים הטבעיים, את אתיופיה בעלת התל"ג המתפתח בקצב מטאורי, את מצרים בעלת המיקום האסטרטגי על גדות תעלת סואץ וחיל הים העוצמתי, את הכלכלה השנייה בגודלה בדרום אמריקה - ארגנטינה, ואולי הדובדבן שעל הקצפת מבחינת מדינות BRICS את איחוד האמירויות הערביות על מאגרי הנפט האינסופיים, והמטבע העוצמתי המקומי.
מתי זה קורה?. ממש בקרוב.
המדינות יצטרפו לקואליציה החל מה-1 בינואר 2024, במה שעשוי להוסיף כוח רב לקריאות של חלק מחברות ה-BRICS להחליף את הדולר האמריקאי במטבע עולמי חדש.
לאחר קבלת מדינות אלה - קואליציית BRICS (שתיאלץ למצוא שם חדש) תכלול כ-3.7 מיליארד בני אדם, קרוב לחצי מכדור הארץ, כאשר נפח המסחר של מדינות אלה יתעלה על זה של מדינות גוש ה-G7 המערבי.
ברשת האינטרנט ניתן למצוא מגוון סטטיסטיקות ותחזיות מבהילות למדי לעין אמריקאית אך הנראות כמדויקות ברמה הכלכלית, המראות כיצד גוש המדינות הינו בעל פוטנציאל להדיח את הגוש המערבי מההגמוניה המוניטרית בתוך לפחות 15 שנה אם לא פחות.
הדבר בעיקר תלוי בקצב ההתפתחות הכלכלית של הודו האמורה בעוד פחות מעשור להפוך לכלכלה השלישית בגודלה בעולם.
בינתיים, חלקו של הדולר האמריקאי ביתרות המט"ח העולמיות הגיע לשפל של כ-25 שנה ברבעון הרביעי של 2020, והיווה רק 59% מנפח הסחר בבורסות העולמיות - זאת לעומת 71% בשנת 1999, אז הושק האירו לראשונה, כך לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית.
"בעתיד הנראה לעין, אני צופה שהחלק של נכסי הרזרבה המוחזקים בדולר אמריקאי ימשיך לרדת, אך הדולר עדיין יהיה המטבע הדומיננטי", אמר מייקל פוקנדר, הכלכלן הראשי והיועץ הבכיר של המרכז לשגשוג אמריקאי, "לדעתי, האיום הגדול ביותר על מעמד זה הוא חוסר האחריות הפיננסית שהפגנו לאחרונה".
"גירעונות תקציביים שנתיים של שני טריליון דולר פירושם שהאינפלציה תימשך, וזה אומר שנכסים נקובים בדולר אינם מאגרי הערך הטובים ביותר", המשיך פוקנדר.
"אין אלטרנטיבות טובות, אבל ככל שהקונגרס ימשיך להיות חסר אחריות, כך הבנקים יפחיתו מהר יותר את העדפתם לנכסים דולריים".
בינתיים בשטח המצב אינו טוב בהרבה.
סין כבר נקטה צעדים קונקרטיים להתחרות בדולר האמריקאי, כאשר נשיאה שי ג'ינפינג דחק במדינות המפרץ הפרסי לבצע עסקאות נפט וגז ביואן בדצמבר 2022, בזמן שבייג'ינג התאחדה עם רוסיה כדי להגדיל את נתח היצוא הרוסי ששולם ביואן מ-0.4% לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, לכ-14% במרץ.
מדינות דרום אסיה, כולל מלזיה ואינדונזיה, שקלו גם הן להסיר את השימוש הדולר בסחר ביניהן.
ברזיל צברה מטבע סיני, וכתוצאה מכך המדינה החזיקה יותר יואן מיורו כבר ב-2022 תוך שהיא תומכת גם במטבע משותף של BRICS, על פי ה-Business Insider.
וארגנטינה? היא הודיעה באפריל כי תשלם עבור היבוא החודשי שלה ביואן בשווי 790 מיליון דולר.
BRICs just got bigger, with the anti-dollar bloc adding 6 new countries representing 400 million people — the population of South America.
— Peter St Onge, Ph.D. (@profstonge) August 29, 2023
This makes BRICs bigger than the G-7. And it gives them nearly half the world’s oil and mining output — which we're giving away to appease… pic.twitter.com/Hx9ZYeWPTW
במקביל, ארה"ב ניצלה את מעמדו של הדולר כדי להטיל סנקציות על יריבותיה, כמו המהלך בפברואר 2022 להסרת בנקים רוסיים ספציפיים ממערכת הפיננסיים העולמית, SWIFT, המשמשת 11 אלף מוסדות פיננסיים ברחבי העולם.
באותו חודש, ארה"ב אסרה על עסקאות דולריות עם הבנק המרכזי הרוסי וחסמה את קרן ההשקעות הישירות הרוסית, מה שהגביל את גישתה של רוסיה ליתרות מט"ח.
על ידי החרמת דולרים שהיו שייכים בצדק לבנק המרכזי הרוסי ולעם הרוסי, ביידן שלח מסר ברור לשאר העולם שהדולר הוא כבר לא יחידת מידה סטנדרטית של זהב, אלא נשק פוליטי.
"הדה-דולריזציה לא תתרחש בבת אחת - היא מתרחשת לאט בהתחלה, ואז פתאום מתפרצת. אבל כשיגיע החלק הפתאומי, יהיו אלה 70 שנה של גירעונות שיזרמו הביתה בבת אחת", הוסיף איי ג'יי אנטוני, "זה תרחיש היפר-אינפלציה, וברור עד כמה זה יהיה קטסטרופלי עבור העם האמריקאי".
דרך סבירה שבה מדינות הבריקס ידיחו את הדולר ממעמדו הרם תהיה באמצעות מטבע משותף משלהן, אבל ד"ר תומס הוגאן, איש סגל בכיר במכון האמריקאי למחקר כלכלי, סבור שהדבר אינו סביר, ומטיל ספק ביכולתן לעשות זאת.
"אני חושב שמטבע משותף של BRICS אינו סביר מכיוון שהוא ידרוש מהמדינות החברות לוותר על המדיניות המוניטרית שלהן", אמר הוגאן.
"מנהיגי רוסיה וסין אינם ידועים בנכונותם לוותר על השלטון. גם אם יוקם, מטבע BRICS לא יתחרה בדולר האמריקאי בסחר הבינלאומי, כי אף אחד לא יסמוך עליהם שלא ינפחו את הערך", מעניין אם הוא שמע על היורו...
בינתיים נראה כי מדינות רבות כבר לא סומכות על הדולר ככלי לסחר שאינו קשור באינטרסים פוליטיים אמריקאיים והתוצאות - בהתאם.