ככל שהשעון מתקתק לקראת 2024, כלכלן אחד בכיר מאוד מתבלט כמי שמעניק תחזית קודרת לגבי התפתחות השווקים.
"מאז 2009 מדובר בהדפסת כסף מלאכותית ב-100%, חסרת תקדים ומלאת גירעונות; 27 טריליון דולר על פני 15 שנה, ליתר דיוק. זה 100% מלאכותי, מה שאומר שאנחנו במצב מסוכן", מספר הארי דנט לרשת פוקס ניוז.
"אני חושב ש-2024 הולכת להיות שנת ההתרסקות הגדולה ביותר שנראה בימי חיינו".
"אני הבחור שמתפלל להתרסקות בזמן שכולם לא. אנחנו צריכים לחזור לשגרה, ואנחנו צריכים לשלוח מסר לבנקים המרכזיים".
"זה צריך להיות שיעור שאני לא חושב שאי פעם נחזור עליו. אני לא חושב שאי פעם נראה שוב בועה כזו בתקופת חיינו".
דנט, שבילה את רוב הקריירה שלו בניתוח מחקרים קנייניים, ייחס את תחזיתו לשווקים מוערכים יתר על המידה ולהוצאות מופרזות על תמריצים.
בעוד הראלי האחרון סיפק רווחים למשקיעים, דנט נותר איתן בדעתו כי "בועת הכול" תתפוצץ בשנה הבאה.
היסטורית, בועות שוק מאופיינות בעלייה מהירה במחירי המניות, לפני שהן נתקלות בנפילה חדה. הכלכלן ציין כי הבועה הזו החלה למעשה בסוף 2021 לאחר שיאה של מגפת הקורונה, כאשר הסימנים הראשונים נראו בשנת 2022 כשהנאסד"ק ירד ב-38% - השנה החדשה תביא את "גל B" של ההתרסקות לדעתו. "הבועה הסוערת של שנות ה-20 לא הייתה בועת הכול. הנדל"ן בקושי בעבע [ב-2008], המניות והנדל"ן העירוני הם שבעבעו", אומר דנט.
"זו הפעם היחידה שאני אומר לך, אל תקשיב ליועץ הפיננסי שלך. הדברים לא יחזרו למסלולם בעוד כמה שנים. ייתכן שלעולם לא נראה את הרמות האלה שוב. והמפולת הזאת לא הולכת להיות תיקון. זה הולך להיות יותר ברמה של 29' עד 32'. וכל מי שהיה עובר את זה היה יורה בברוקר שלו. זו התרסקות של 86% ב-S&P והתרסקות של 92% בנאסד"ק. ובקריפטו, זה הולך להיות 96%. אז זה עניין גדול", הוסיף הכלכלן.
"והנדל"ן, אגב, צפוי לחזור לשפל של 2012... אבל זו התרסקות של 50% לבית ממוצע... יותר מכל תקופה אחרת בהיסטוריה. זה מה שהכי יפגע באנשים".
דנט מתח ביקורת על המשקיעים ששיחקו בראלי של השווקים של סוף השנה, שבו מדד דאו ג'ונס חצה את רף ה-37 אלף - ובניגוד לאופטימיים, הוא מעודד את האמריקאים "לזוז מהדרך".
"אם אני צודק, זו הולכת להיות ההתרסקות הגדולה ביותר של חיינו, שרובה מתרחשת בשנת 2024. אתם הולכים לראות את זה מתחיל ולהיות ברור יותר עד מאי", הדגיש האנליסט.
"אז אם אתה פשוט יוצא מהשוק לשישה עד 12 חודשים והדברים נשארים בהיסטוריית הערכות השווי הגבוהה ביותר, אולי אתה מפסיד עוד קצת רווחים, אם אני טועה".
"אם אני צודק, אתה הולך לחסוך הפסדים עצומים ולהיות מסוגל להשקיע מחדש בעוד שנה או שנה וחצי מהיום במחירים נמוכים להפליא ולהגדיל את הרווחים שלך מעבר להשוואה".
"אנחנו עדיין שם למעלה. אנחנו עדיין קרובים לשיאים, וזה לא היה צריך לקרות. אז קיבלת מתנה... קיבלת את הריבאונד הזה שבו אתה מקבל הזדמנות שנייה להתקרב למקום שבו יכולת להתקרב קודם. יש מזל".
בשבוע שעבר רמז הבנק הפדרלי כי יסיים את הקמפיין ההיסטורי שלו להורדת האינפלציה, ובכך הניע רצף חדש של שיאים עבור הדאו.
קובעי המדיניות, בתחזיותיהם השנתיות, תמחרו פוטנציאל של שלוש הורדות ריבית, כאשר הריבית תרד לטווח של 4.4%-4.9%, לעומת 5.25%-5.50% כיום.
בהסתכלות על מסלול הריבית של הפדרל ריזרב, דנט טען כי "אין סיכוי" לנחיתה רכה.
להערכתו, המשך הדיסאינפלציה יהפוך לדפלציה לראשונה מאז שנות ה-30 - כי לבנק המרכזי יש כלכלה "חלשה" בידיו.
"הסיבה היחידה שהם היו צריכים להדק כל כך הרבה היא כי הם עוררו את המשק יותר מדי בגלל הקורונה. אבל ההידוק הזה הולך עכשיו להכות הרבה יותר ב-2024", אמר דנט.
"וכשאתה עוצר את רכבת התענוגות והופך את ההידוק לאחור, אתה הולך להיות בשפל בתוך שנה... כל הדיבורים האלה על 'אה, כן, עכשיו הולך להיות לנו מיתון קל' - אין סיכוי".
"שפל שונה ממיתון. זה יהיה הרבה יותר עמוק, ובסופו של דבר יגיע לדפלציה", הסביר.
בועת "הכול" תשאיר אפקט האטה מתמשך למשך 12 עד 14 שנים, הזהיר דנט.
באותה תקופה הוא סבור שפער העושר בארה"ב יתרחב ככל שהעשירים יתעשרו והעניים יהפכו לעניים יותר.
"זה יפגע בעשירים הרבה יותר מהאדם הממוצע. האדם הממוצע הולך לאבד את עבודתו למשך חצי שנה עד שנתיים".
"האדם העשיר הממוצע הולך לאבד 50%-80% מהשווי הנקי שצבר במהלך חייו", אמר דנט.
"הם הולכים לראות את הקאמבק הכי גדול למציאות. ואז השלב הבא של הבום הוא בום המילניום, שלא יהיה ארוך כמו הבייבי בום, אבל הוא ייכנס ל-2037 לפני שנאט שוב".
"הבום הזה יהיה פחות עשיר-מתעשר, יותר פשוט מעמד הביניים ידביק את הפער".