הנשיא לשעבר דונלד טראמפ חוזה כי אם לא ינצח בבחירות לנשיאות ב-2024, ארה"ב תספוג את המפולת הגדולה בהיסטוריה של שוק המניות - ואחריה אירוע נוסף בקנה המידה של 'השפל הגדול' של 1929.
הנשיא טראמפ אמר את הדברים בפוסט, בו טען כי הכלכלה תחת הנשיא ג'ו ביידן נמצאת במצב "נוראי", שכן האינפלציה הגבוהה פגעה במשקי הבית בארה"ב ושחקה את כוח הקנייה שלהם.
"הדבר היחיד ששומר על הכלכלה 'בחיים' הוא האדים של מה שהשגנו במהלך ממשל טראמפ", כתב הנשיא לשעבר, והוסיף כי לפי מדדים מסוימים, רמת האינפלציה המצטברת מאז עזב את תפקידו היא מעל ל-30%.
נתונים ממשלתיים רשמיים של הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה (BLS) מראים כי המחירים עלו בכ-17% מאז שהנשיא ביידן נכנס לתפקידו.
עם זאת, מדד אינפלציה חלופי המשתמש באותה מתודולוגיה שבה השתמשה הממשלה למדוד את האינפלציה עד שנות ה-80 מעמיד את האינפלציה במעל ל-30%.
אף על פי שיועציו הכלכליים של הנשיא ביידן הצביעו על התקררות האינפלציה ועל שוק עבודה איתן כסימנים לכך שמדיניות ה"ביידנומיקס" עובדת, ישנם שורת אינדיקטורים כלכליים המצביעים אחרת.
"האינפלציה קצת נרגעה עכשיו, אבל זה בגלל שהכלכלה לא טובה. מספרי המשרות מזויפים כי מיליוני אנשים לא מחפשים עבודה", אמר טראמפ.
חלק מהאינדיקטורים השליליים כוללים ירידה של מספר המשרות הפתוחות לרמתן הנמוכה ביותר מאז מרץ 2021, הזמנות חדשות לסחורות מתוצרת ארה"ב שסובלות מהירידה החדה ביותר מזה יותר משלוש שנים, ומדד פעילות מפעלים שמראה כי פעילות הייצור בארה"ב התכווצה בחודש נובמבר - תחזיקו חזק - זה החודש ה-13 ברציפות!!.
עם זאת, כאשר השווקים מצפים שהבנק הפדרלי ילחץ על בלמי העלאות ריבית נוספות כדי להקל באינפלציה בחודשים האחרונים, שוקי המניות עלו וסנטימנט הצרכנים דווקא נראה חיובי בדצמבר.
מדד ה-S&P 500 עלה בכ-24% ב-2023 ומתקרב לשיא כל הזמנים, בעוד הדאו ג'ונס עלה לאחרונה גם הוא לשיא. זו התפתחות שהנשיא טראמפ (בעל תואר בכלכלה מבית הספר היוקרתי וורטון שבאוניברסיטת פן) מייחס לציפיות החיוביות סביב הבחירות בשנה הבאה.
"שוק המניות גבוה רק כי אנשים ומוסדות מאמינים ומצפים שאנצח בבחירות לנשיאות ב-2024", כתב, לפני שהוסיף:
"אם לא אזכה, התחזית שלי היא שתהיה לנו 'התרסקות' גרועה יותר מזו של 1929 - שפל גדול".
המפולת בוול סטריט בסוף אוקטובר 1929 - שנודעה כ"יום חמישי השחור", "יום שני השחור" ו"יום שלישי השחור" - הייתה החמורה ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית.
לא רק שהיא הניבה את הירידה הגדולה ביותר בשוק המניות אי פעם (הדאו ג'ונס נפל ב-89%), היא גם תרמה לשפל הגדול; שהיה משבר כלכלי בממדים אפיים שאחז בארה"ב במשך עשור וחצי במהלך רוב שנות השלושים והארבעים.
התחזית הקודרת של הנשיא טראמפ לקריסה כלכלית אם לא ינצח במרוץ לבית הלבן מגיעה על רקע סקרים אחרונים שהראו כי הוא מוביל על הנשיא ביידן בפער של 18 אחוזים לגבי השאלה 'מי אמין ביותר בכלכלה' - הנושא החשוב ביותר עבור הבוחרים.
"יש נרטיב חדש; אני אומר לכם שהסיבה ששוק המניות עולה היא רק בגלל שאנשים חושבים שאני הולך לנצח בבחירות", טען הנשיא לשעבר.
בינתיים דירוג התמיכה בביידן הגיע לשפל של כל הזמנים, כשהבוחרים העניקו לנשיא ציון גרוע במיוחד בכל הנוגע להגירה ולכלכלה.
רק 34% מהמצביעים בסקר האחרון של אוניברסיטת מונמות' רואים בחיוב את תפקודו של הנשיא ביידן, ירידה חדה מ-54% זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד.
כאשר יותר משני שלישים מסתייגים מתפקודו בתחומי ההגירה והאינפלציה.
למרות שהאינפלציה ירדה משיא של 9.1% במונחים שנתיים ביוני 2022, חודשים רבים של לחצי מחירים מוגברים גבו מחיר ממשפחות אמריקאיות.
קרן הריטג' העריכה לאחרונה כי האינפלציה עולה למשפחה אמריקאית טיפוסית כ-7,400 דולר באובדן הכנסה שנתית.
ובעוד הנתונים הרשמיים של הממשל מראים שהאינפלציה עלתה ב-17% מאז שהנשיא ביידן נכנס לתפקידו, מדד חלופי שפותח על ידי הכלכלן ג'ון וויליאמס מעריך שהיא גבוהה בערך פי שניים.
בנושא ההגירה, מאז שהנשיא ביידן נכנס לתפקידו, נרשמו כ-8 מיליון 'מפגשים' עם מהגרים בלתי חוקיים ברחבי המדינה, כולל שיא של 3.2 מיליון בשנת הכספים 2023 לבדה.
רשות המכס והגנת הגבולות של ארה"ב (CBP) רשמה את חודש נובמבר העמוס ביותר אי פעם בחודש שעבר, עם כ-242,418 היתקלויות, על פי הדו"ח החודשי שלה.
נתון זה גבוה אפילו מהחודש הגבוה ביותר שנראה תחת הנשיא טראמפ.