עולם הסאונד נחשב תמיד לעולם גברי. רוב מפיקי המוזיקה בתעשיה הם גברים והעבודה נתפסת כקשה וטכנית. בחובה אין הרבה זוהר ופרסום. בהופעות חיות תוכלו לראות לעיתים גבר בג׳ינס קרוע וטישירט רעועה עובד על הקונסולה עם סיגריה בצד. כולם יגידו לכם שהוא סאונדמן גאון אבל כל מה שתוכלו לראות זה שהוא מסובב כמה כפתורים.
עולם של גברים? איש לא סיפר זאת לכרמל דה פיצ׳וטו שנחשבת למובילה בתעשיה. היא עבדה עם אמנים גדולים כדוגמת: שלמה ארצי, אביב גפן, מתי כספי, יוני רכטר, ליאור נרקיס ועוד.
אישה מובילה בעולם של גברים, כרמל דה פיצ׳וטו
דה פיצ׳וטו הקימה את מחלקת האודיו של ARTLIST, סטארט אפ ישראלי שזכה להצלחה בכל העולם. ועובדת עם אמנים והרכבים מרחבי העולם שחלקם מועמדים לפרסי גראמי ופרסים נחשבים אחרים.
כבר שנים שהיא מנהלת קריירה בינלאומית מרשימה ועובדת עם מפיקי מוזיקה חשובים בארצות הברית והמאסטרים שלה מופיעים בפרסומות של חברות מותגים ענקיות כדוגמת: Puma, שעוני היוקרה של OMEGA Netflix ,LG ,Forever 21 ,Jaguar ועוד.
לפני כשבועיים נחתה במיאמי עם בן זוגה, דויד, ובנה אוריאל בן החצי שנה, ונראה שהיא נהנית מכל רגע: ״ואוו כל כך רגוע כאן, הכל יותר מסודר ויש לנו דשא אמיתי בחצר״, חלקה עימי בהתרגשות במהלך הראיון שלנו. נראה שהדי המלחמה המתסכלת בישראל עושה את המעבר לארצות הברית אפילו עוד יותר מרגש ואטרקטיבי.
כרמל, את מגיעה בתקופה לא פשוטה כשמדינת ישראל נמצאת במלחמה אחרי אירועי הטרור הקשים של אוקטובר 7
״כן, המדינה נמצאת במצב קשה, כזה שלא חשבתי שנגיע אליו. ממש בתחילת המלחמה כשפיקוד העורף הורה על כל התושבים לאגור מים ואוכל ל-72 שעות הבנתי שאני לא יכולה לעשות את זה. יש לי תינוק, בן ארבעה חודשים אז, ולא יכולתי לשאת את המחשבה לגדל אותו בתוך מלחמה, בממד, כאשר יש יירוטים וטילים מעלינו. קיבלתי סיבוב ואמרתי לבעלי לוקחים אותו ויוצאים לקפריסין, מקום שהוא לא רחוק מישראל אבל יותר בטוח.
טסנו לצפון קפריסין וחיפשנו מקום להתמקם בו. בהמלצה של השף של החתונה שלנו הגענו למקום שנקרא ״היער הסודי״; זו הייתה וילה גדולה שנמצאת בתוך יער, על ראש של הר. לבעלים של המקום קוראים יוני כהאנה. לפני כמה שנים הוא לקח כפר נופש קפריסאי והפך אותו למרכז טיפולי וספא. יש שם צוות מדהים של מטפלים ואיך שהחלה המלחמה הוא התנדב לארח את נפגעי פסטיבל הנובה. בכל שבוע מגיעים קבוצה של עשרות חברים שעוברים במקום שיחות, טיפולים, יוגה, מדיטציה- הכל כדי לעשות ריסטרט למערכת שלהם, להירגע ולטפל בחרדות והטראומה שהם עברו. מידי פעם מגיעים ל״יער הסודי״ אמנים להופיע בהתנדבות. בזמן שהיינו שם הגיע אברהם טל.
לא היה לו סאונדמן להופעה והם שמעו שאני באיזור ושאלו אותי אם אני יכולה לבוא ולהתנדב. אמרתי ברור, כי ממש רציתי לעזור. הרגשתי מן צורך לאומי כזה לתת, מצד שני דאגתי, לא ידעתי איך תהיה החוויה הזאת לפגוש את הניצולים. הכל היה מאוד טרי, פחדתי שזה יהיה לי קשה מדי. ציפיתי לחוויה קשה, אבל כשהגעתי זה היה ממש אחרת. אברהם טל היה מדהים, הוא נתן את כל כולו בהופעה עם הנגנים והמוזיקה שלו הרימה את מצב הרוח והקהל והניצולים ממש שמחו ונהנו. בהתחלה לא הצלחתי להבין איך הם יכולים לשמוח, אבל אז הבנתי כמה כוח יש במוזיקה- זה היה ריפוי, המוזיקה הרימה ומילאה את החלל בשמחה וגרמה לחיבור בין כל הנוכחים, הזכירה את הכח של החיים, יצאתי מאוד מחוזקת, זו הייתה חוויה מאוד עוצמתית״.
אישה מובילה בעולם של גברים
כרמל דה פיצוטו, (36), נולדה בתל אביב למשפחה ממוצא איטלקי. היא גדלה בהוד השרון כילדת סנדוויץ בין שני אחים. מגיל צעיר נמשכה למוזיקה; למדה חמש יחידות מוזיקה בתיכון הדרים בעיר וניגנה על פסנתר, כינור וכלים נוספים. ״הייתי מסתובבת בעיקר עם החבר׳ה שהיו מנגנים, הרבה היה סביב המוזיקה, הייתי מורדת כזו שיוצאת נגד המוסכמות״.
בתקופת הצבא למדה מוזיקה באוניברסיטה הפתוחה ובמכללת ״מיוזיק״. אחרי הצבא המשיכה ללימודי סאונד במכללת BPM, והחלה להתערבב בתעשיה. לאורך כל הראיון עימה ניסיתי להבין מי הדמות שפתחה לה הדרך לקריירה מרשימה בעולם גברי ובתעשיה כה קשה. דה פיצ׳וטו מצידה פרגנה והעניקה לי שמות של מספר אנשים, אבל בסופו של יום אפסוק שהיא זו שפתחה לעצמה את הדלת, חמושה בכישרון ותעוזה יוצאי דופן היא התברגה לעבוד בכל מקום בו חלמה. ״כשהייתי סטודנטית ב - BPM הלכתי בהפסקה לאכול צהרים בחומוס ליד המכללה. ישב שם מישהו שהיה לו חדר חזרות באותו רחוב. שאלתי אותו אם הוא צריך עובדים והוא השיב בחיוב. כך צברתי את הניסיון ולמדתי כל מה שצריך כטכנאית סאונד של חדרי חזרות״.
כדור השלג המשיך להתגלגל ודה פיצ׳וטו המשיכה לפלס את הדרך לחדרי חזרות שונים עד שהגיעה ללבונטין 7, שנחשב למוסד בעולם ההופעות, שמארח עשרות הופעות בשבוע וגם את פסטיבל הפסנתר החשוב. היא מצאה עצמה מוקפת בשורה של אמנים מבטיחים ורכשה ניסיון בעבודה בעולם הסאונד של ההופעות.
יום אחד הגיע ללבונטין ארז כספי, הבעלים של אולפני ברדו, אחד מאולפני ההקלטות הכי נחשבים בישראל, דה פיצ׳וטו הרשימה אותו כשהצליחה לפתור תקלה טכנית באחד הערוצים במהלך ההופעה בזמן שהסובבים לא הצליחו להבין איך לפתור את הבעיה, ולאחר ההופעה ביקשה ממנו להצטרף לצוות באולפן. תוך תקופה קצרה עבדה עם אמנים ישראלים רבים כמו: שלמה ארצי, אביב גפן, יוני רכטר, ליאור נרקיס, בלאקפילד ועוד.
כרמל דה פיצ׳וטו
אמן ישראלי שנהנת לעבוד איתו במיוחד?
״היו כל כך הרבה. אבל כנראה העבודה עם יוני רכטר. זה היה מדהים לראות איך הוא בונה את השירים שלו. עשינו ביחד אלבום ילדים והוא אירח שם את החבר׳ה מ״הכבש השישה עשר״. זו הייתה חוויה מדהימה לראות איך הוא כותב שירי ילדים ברמה של באך. מצד אחד זה כל כך מורכב ומצד שני כל כך פשוט. יוני הוא חיבור של תמימות של ילד וגאונות על״.
מה מטרת עבודת המיקס של טכנאי הסאונד?
״המיקס היא פעולה המשלבת חיבור של כל מיני כלים ותפקידים של ערוצים לתוך מוצר שקוראים לו שיר או טו-טראק. האמנות היא להצליח להביא את הערוצים ואת השיר להישמע ולחוש בצורה זהה לתחושה שהאמן רצה לייצר כשהוא כתב את השיר. למעשה טכנאי המיקס צריך לקחת את הכלים והתפקידים של הערוצים ולהעביר אותם דרך העולם הטכני אל העולם החוויתי כדי שהמאזין ירגיש מה שהאמן הרגיש כשהוא כתב את השיר״.
מה זה סאונד עבורך?
״סאונד זה החיים עצמם, בכל דבר סביבנו יש תדר: בכל תחושה, בכל מפגש עם אנשים, יש תדר, יש דינמיקה, יש התחלה, אמצע וסוף. אולפן ההקלטות זה מקום שאני אוהבת להגיע אליו. כשאני בתוכו העולם שבחוץ לא קיים, רק אני והצלילים. אני חושבת שמוזיקה זה הדבר הכי טוב שהאנושות הצליחה לייצר.
אומת הסטארט אפ גם במוזיקה
האם תהיתם פעם מהיכן מגיעה המוזיקה לסרטוני הוידאו, הסדרות והפרסומות? כשעורך הוידיאו של היצירות הללו זקוק למוזיקה עליו לרכוש אותה ישירות מהאמן או המוזיקאי או להשתמש בספריית מוזיקה מקוטלגת. רובם, נודה על האמת, לא ממש איכותיות.
הכירו את ארטליסט- חברת סטארט אפ ישראלית שנוסדה באפיקים הקטנה וזכתה להצלחה בכל רחבי העולם. החברה מתמחה בייצור תוכן מוזיקלי לעורכי וידאו. החברה בנתה קטלוג מרשים של עשרות אלפי שירים של יוצרים ומפיקים מרחבי העולם ברמה ובאיכות מוזיקלית גבוהה ביותר. ארטליסט נותנת את האפשרות לעורכי וידאו להשתמש במוזיקה באופן חוקי. דה פיצ׳וטו: ״המוזיקה של ארטליסט כל כך איכותית, שמפיקים מכל העולם החלו לעבוד איתנו.
יוצרים ומעבדים של מוזיקה קלאסית, סינמטית, ג׳אז, רוק, היפ הופ ועוד... אנחנו עושים המון שיתופי פעולה מגניבים בין יוצרים ומפיקים, וזו זכות גדולה לעבוד עם מגוון של אמנים ויוצרים כל כך מוכשרים״. ארטליסט המשיכה להתרחב ולגדול, היא נכנסה לעולם הוידאו וגם בנתה ספריית וידאו שמשמשת עורכים מכל העולם בתהליך עשיית הסרטים שלהם. כך החברה הקטנה מאפיקים הפכה שווה מיליונים.
דה פיצ׳וטו, שהקימה את מחלקת האודיו בחברה סיפרה לי: ״הכרתי את החברה בערך שנה לפני שנכנסתי לעבוד בה. תמיד רציתי להיות חלק ממנה אבל לא היה תפקיד שמתאים לי. באותה תקופה התחלתי לעבוד באולפני ״הסליק״ בפלורנטין, אצל אורי וינוקור, שהפיק את אסף אבידן וסיוון טלמור ועוד רבים וטובים אחרים, ובאותה תקופה הוא גם עבד כמנהל בכיר בארטליסט. כך התחלתי לפלס את הדרך שלי לחברה. יום אחד הוא הציע לי לבוא ולפתוח את מחלקת האודיו של ארטליסט, שזאת הייתה התגשמות חלום. נעם לוינברג ואני בנינו את המחלקה ב- 2020 והיום יש לה עשרה עובדים. אנחנו אחראים על קטלוג המוזיקה שיש בו יותר מ- 30 אלף שירים״. דה פיצ׳וטו משמשת כטכנאית הקלטה ראשית של החברה. במחלקת האוריגינלס של ארטליסט מייצרים מוזיקה בהתאמה מדויקת לקטלוג ולפעמים מקליטים אותה במיוחד״.
פרויקט עם ארטליסט שאת גאה בו במיוחד?
״ההקלטות עם תזמורת הג׳אז הישראלית הידועה גם בשםהאורקסטרה, הרכב ג׳אז בסגנון ביג בנד בן 13 נגנים. המפיקים של ארטליסט כתבו להם מוזיקה מקורית. הקלטנו ביחד 9 יצירות ג׳אז וזו הייתה חוויה מיוחדת. האולפן היה מלא בנגנים, 9 נשפנים, פסנתר, תופים, קונטרה בס וגיטרה חשמלית, זו הייתה אווירה ממש שמחה ואחד הפרויקטים שאני הכי גאה בו, ליוויתי אותם משלב החזרות, ההקלטות, המיקסים ועד למאסטרינג״.
דה פיצ׳וטו מהלך העבודה באולפן
את עובדת כטכנאית סאונד אבל גם יוצרת מוזיקה אלקטרונית בעצמך. באיזה כובע את מרגישה יותר בנוח?
״תמיד אומרים שכל הסאונדמנים רוצים להית מוזיקאים וכל המוזיקאים רוצים להיות סאונדמנים. צוחקים על הסאונדמנים שהם מוזיקאים מתוסכלים ואני חושבת שיש בזה משהו כי כולנו אוהבים מוזיקה וגם למדנו מוזיקה באיזה שהוא אופן.
היום אני שמחה שאני טכנאית ולא מוזיקאית במשרה מלאה. בתור טכנאית אני לוקחת את הכישרון שלי ומרימה את המוזיקה של האחרים, זו זכות גדולה וכיף גדול לעזור ליוצרים להביא את המוזיקה שלהם לקצה העליון אבל זה תמיד המוזיקה שלהם ולא שלי, ולכן זה לא לגמרי הביטוי שלי ביצירה.
יש לי פרויקט מוזיקלי משלי שנקרא Carmel de Picciotto הוא בסגנון של מינימל טכנו עם נגיעות של דארק המבוסס על טכנולוגיה אנלוגית, סינטיסייזרים ומכונות תופים של Roland משנות השמונים, זה הריל שיט. ל- Roland יש סאונד מיוחד שאני לא יודעת איך הם הוציאו אותו, מדהים, לדעתי הם לא היו מודעים שהם עושים דברים כאלו. הסטאפ שלי הוא בלי מחשב כי אני מאוד מאמינה בלייב, להרגיש את זה ולא להתבסס על תכנותים.
אני חושבת שחווית היצירה ללא מחשב היא הרבה יותר כיפית; אתה מפעיל אונה אחרת של המוח. כשאתה עם המחשב אתה מאוד טכני וצריך להכתיב דברים ולכתוב את זה עם מקלדת ועכבר וזה לא כל כך מוזיקלי לטעמי. אני החלטתי לעשות את המוזיקה שלי עם כפתורים ונובים, להרגיש את הציוד- שזה מה שאני אוהבת״.
מה הופך טכנאי סאונד לטכנאי טוב?
״באיזשהו מקום זה האיזון העדין של לדעת לבטל את עצמך ולתת את עצמך באותה מידה. היצירה היא לא של הטכנאי ולפעמים זה נוגע באגו של הרבה טכנאים שהם אלו שאחראים על איך השיר ישמע. הרבה פעמים יותר נכון עבור היצירה שהטכנאי יצא מהמקום הזה ויבין שזה לא שלו ושהוא כאן רק כדי לשרת את השיר ואת המוזיקה ולעשות את הסאונד הכי נכון והכי מרגש בשביל המוזיקה.
לכן, מצד אחד נדרש לבטל את המקום האישי, אבל הגדולה היא להצליח לתת ללקוח להעביר את התחושות שלו דרך הסאונד שלך, שהצד השני הוא - לתת את עצמך. לכל טכנאי סאונד יש את הצבע שלו או את השקיפות שלו, לפעמים צריך להיות שקוף ולפעמים צריך לצבוע - לעשות את הפרוסס לפי הטעם שלך, ולהביא את היצירה למקום מעניין ולא רגיל.
במהלך ההקלטות חשוב לזכור שיש נגן או זמר שעומד מולי. אומרים שהחוליה הכי חלשה בשרשרת היא זו שתקבע את איכות הסאונד. בחוליה הזו יש זמר, נגן, מיקרופון, כבל, קונסולה ועוד מעצבי צליל שמכתיבים את הסאונד. אבל המקור הראשוני של ההקלטה הם בעצם הגיטרה או השירה או התופים, ומאחורי הדברים האלו עומדים בני אדם וברגע שהם, המבצעים, מרגישים יותר ביטחון, הם יכולים ליצור ולבטא את עצמם טוב יותר.
כשאני נותנת לנגן את התחושה הכי טובה, שהוא יודע שהוא יכול לטעות ואני כאן עבורו, עוטפת אותו, אני מאמינה שהוא יביא טייק ממש טוב ואז שרשרת הסאונד תבוא לידי ביטוי בצורה יותר טובה.
מיקרופון במיליון דולר לא יעזור אם הזמר לא מצליח לשיר ולהפך, טייק טוב ישמע מיליון דולר גם במיקרופון זול״.
חוויה מיוחדת בקריירה שלך
״חוויה שהשפיעה עליי מאוד ופיתחה אותי בטירוף הייתה כשעבדתי כטכנאית הבית בשביל Chris Lord-Alge שהוא אחד מטכנאי הסאונד הכי טובים בעולם. הוא זכה ב-5 פרסי גראמי על העבודה שלו עם מוזיקאים אדירים כמו: גרין דיי, ג'יימס בראון, הרולינג סטונס, ברוס ספרינגסטין ועוד שמות ענקים. CLA הגיע לעשות סדנת אמן בברדו והאולפן בחר בי להיות הטכנאית שלו ולעבוד איתו. זה נתן לי אפשרות להכיר את היכולות שלי טוב יותר והעניק לי את הביטחון לדעת שאני מסוגלת לעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר״.
לסיום, מה החלום שלך?
״להופיע עם המוזיקה שלי בבמות גדולות במקומות אקזוטיים בכל העולם, להעביר את הקהל והמאזינים חוויה דרך הסאונד ודרך המוזיקה - לגרום להם להתנתק ולהתחבר לעצמם מחדש, להזכיר להם משהו פנימי ועמוק שאולי הם כבר שכחו״.
לעבודה עם כרמל דה פיצ׳וטו