צוות מהנדסים מאוניברסיטת קליפורניה פיתח מערכת מהפכנית המסוגלת "לקרוא" מחשבות ולהפוך אותן לדיבור קולי. המערכת, המבוססת על ממשק מוח-מחשב (BCI), משתמשת באלקטרודות המוצמדות לקרקפת ומודדות את פעילות המוח. תוך שנייה בלבד, המערכת מנתחת את גלי המוח ומתרגמת אותם לדיבור רציף, פתרון שעשוי לשנות את חייהם של אנשים משותקים ללא יכולת דיבור.
החוקרים בדקו את הטכנולוגיה על אישה בשם אן, הסובלת משיתוק חמור בעקבות שבץ שעברה ב-2005. למרות שאן איבדה את יכולת הדיבור, המוח שלה המשיך לשלוח פקודות שנקלטו על ידי האלקטרודות כשניסתה לחשוב על משפטים פשוטים כמו "היי, מה שלומך?".
המערכת שילבה הקלטות מקולה הטבעי של אן מהעבר, ובעזרת בינה מלאכותית יצרה שיחה בקולה המקורי.
"גילינו שהמודל שלנו לומד את אבני הבניין של הקול והדיבור", מסביר קיילו ליטלג'ון, דוקטורנט באוניברסיטת ברקלי ומוביל המחקר. ככל שהתקדם האימון, המערכת החלה לזהות גם מילים חדשות שאן לא התאמנה עליהן, ואף למלא פערים ליצירת משפטים שלמים. אן דיווחה שהמכשיר העניק לה תחושת שליטה בתקשורת וחיבור מחודש לגופה.
טכנולוגיית ממשק מוח-מחשב זוכה לעניין רב בשנים האחרונות. ב-2023, צוות מאוניברסיטת בראון הצליח להשתיל חיישנים במוחה של אישה עם ALS, ובתחילת 2024, נוירולינק של אילון מאסק הושתלה במוחו של אדם שסבל מטראומה מוחית חמורה.
פריצת הדרך של צוות אוניברסיטת קליפורניה מקרבת אותנו לקראת יצירת דיבור טבעי באמצעות מכשירי BCI. "זוהי עבודה מתמשכת", מסכם ד"ר אנומנצ'יפאלי, "שתגשר על הפער להשגת תקשורת טבעית ושלמה עבור אנשים שאיבדו את יכולת הדיבור".