דוח חדש של התאחדות סוכני הנדל"ן האמריקאית (NAR) חושף מגמה מפתיעה: דור הבייבי-בום (ילידי 1946-1964) חזר לעמדת השליטה בשוק הנדל"ן האמריקאי, ודחק את המילניאלס ממעמדם כקבוצת רוכשי הדירות הגדולה ביותר.
על פי דוח "מגמות דוריות של קוני ומוכרי בתים 2025", הבייבי-בומרס מהווים כעת 42 אחוזים מכלל רוכשי הבתים בארה"ב, בעוד המילניאלס (ילידי 1980-1998) מהווים רק 29 אחוזים. זאת ועוד, הבייבי-בומרס גם מובילים במכירות, ומהווים 53 אחוזים מכלל המוכרים בשוק - עלייה מ-45 אחוזים בשנה שעברה.
המגמה המדאיגה מתרחשת דווקא כשהמילניאלס נמצאים בתקופת חיים קריטית, שבה הם אמורים להתבסס בקריירה, לרכוש בתים ולהקים משפחות. אחוז רוכשי הדירות לראשונה צנח השנה ל-24 אחוזים, ירידה משמעותית מ-32 אחוזים בשנת 2024.
דור הבייבי-בום משתלט על שוק הנדל"ן
מה גורם לבייבי-בומרס לרכוש בתים כה רבים? הדוח מצביע על מספר סיבות: רבים מהם עוברים להתגורר קרוב יותר לחברים ומשפחה לקראת פרישה, אחרים מחפשים לעבור לדירות קטנות יותר לאחר שילדיהם עזבו את הבית. כמו כן, ישנה עלייה ברכישת בתים רב-דוריים, עם יותר קונים המציינים את הצורך לאכלס הורים מזדקנים או ילדים בוגרים.
מנגד, המילניאלס נסוגים מהשוק בשל מספר גורמים משמעותיים. מחירי השכירות הגבוהים, חובות כרטיסי אשראי והלוואות סטודנטים מקשים עליהם לחסוך מספיק כסף למעבר לבעלות על דירה. הדוח מצא כי 43 אחוזים מהמילניאלס הצעירים יותר נושאים בחובות הלוואות סטודנטים בסך חציוני של 30,000 דולר, לעומת רק 5 אחוזים מהבייבי-בומרס המבוגרים יותר.
בנוסף, שיעורי המשכנתאות הגבוהים מהווים מכשול משמעותי. נכון לסוף מרץ, שיעור המשכנתא הקבוע ל-30 שנה עמד על 6.65 אחוזים, ומומחים צופים כי השיעורים יישארו בין 6 ל-7 אחוזים לאורך 2025 ו-2026.
בעוד הרוכשים הצעירים ממשיכים להסתמך על חסכונות עבור תשלום המקדמה, רוכשים מבוגרים יותר יכולים להשתמש בכסף שהרוויחו ממכירת ביתם הקודם. 33 אחוזים מהמילניאלס הצעירים יותר נאלצים להסתמך על עזרה כספית ממשפחה וחברים כדי לעמוד בתשלום המקדמה.
משבר יוקר הדיור בארה"ב משפיע באופן חמור יותר על הדורות הצעירים. בעוד שהבייבי-בומרס שכבר בבעלותם בתים יושבים על הון רב בזכות העלייה האחרונה בערך הנכסים, וממשיכים ליהנות מתשלומי משכנתא נמוכים, האמריקאים הצעירים שניסו להיכנס לשוק בשנים האחרונות נתקלים במחירי דיור מאמירים, עלויות מחיה גבוהות ושיעורי ריבית היסטוריים, שדוחקים אותם מחוץ לשוק.