האם אתם מרגישים עצובים או שמחים כרגע? הצבעים סביבכם עשויים להשפיע על מצב הרוח שלכם יותר ממה שחשבתם. ואין מדובר במדע אלטרנטיבי - מחקרים מראים כי גוונים שונים מפעילים אזורים שונים במוח.
בתקופה שבה ארצות הברית נמצאת בדירוג הנמוך ביותר אי פעם בדוח האושר העולמי, האמריקאים זקוקים לכל עזרה אפשרית בתחום הרווחה הנפשית.
"כאשר אתם קולטים צבע, הוא שולח אותות להיפותלמוס שיכולים להשפיע על מצב הרוח שלכם, ולהפעיל שחרור של הורמונים מסוימים," אומרת ד"ר טניה אליוט, רופאה פנימית ומשפיענית בריאות, בראיון ל'פוסט'. "צבעים מסוימים אף קושרו לשינויים פיזיולוגיים כמו עלייה בלחץ הדם וחילוף החומרים."
לצבעים יש השפעה ישירה על מצב הרוח שלנו
לדוגמה, מחקרים רבים הראו שהצבע הירוק מרגיע, כאשר אחד מהם הדגים שביקור בסביבה ירוקה בעיר היה קשור ללחץ דם נמוך יותר ולדופק נמוך יותר.
ואם אתם מחפשים דחיפה לשמחה, אליוט מציעה לחשוב על שמש וחרציות. "צהוב וכתום נקשרו לאושר," היא אומרת. זאת בשל הקשרים החברתיים והתרבותיים עם צבעים אלה, וכן בגלל מנגנון מדעי-עצבי "שעדיין לא מובן במלואו."
צהוב, במיוחד, נראה קשור חזק לעליזות ושביעות רצון. מחקר מבית החולים האוניברסיטאי דרום מנצ'סטר מצא שאנשים שמחים נטו לבחור בצבע צהוב כדי לתאר את רגשותיהם, בעוד שאנשים שהגדירו את עצמם כדיכאוניים או חרדים בחרו באפור.
הביטו גם בפרצוף המחייך הצהוב הקלאסי שנמצא למשל ברשימת האימוג'יז בוואטסאפ. מעצב גרפי בשם הארווי בול יצר אותו בשנות ה-60 כדי להעלות את המורל בקרב עובדי חברת ביטוח חיים. "יצרתי עיגול עם חיוך לפה על נייר צהוב, כי זה היה שטוף שמש ובהיר," הוא אמר לסוכנות הידיעות אסושייטד פרס.
אז מה אנחנו יכולים לעשות עם צהוב - וכתום - כדי להיות שמחים יותר? אליוט אומרת שכל דבר הולך. "ללבוש אותם, לצבוע או לצייר איתם, ועוד יותר טוב, למצוא אותם בטבע כמו לצפות בזריחה או בשקיעה, מה שיכול להגביר את רמות הדופמין," היא מסבירה.
צהוב עוזר לנו לשמור על אופטימיות
משתמשי טיקטוק יעידו שזה עובד: "לבוש דופמין" - שבו אנשים לובשים בגדים בהירים וצבעוניים כדי להגביר את הורמוני האושר שלהם - הפך ללהיט באפליקציה במשך שנים. ומחקר משנת 2012 מאוניברסיטת הרטפורדשייר אישר שלבוש בצורה מסוימת "משפיע על מצב הרוח של הלובש".
גם הסביבה הצבעונית משפיעה. במהלך מלחמת העולם הראשונה ב-1917, לפי CNN, "צבען" בשם הווארד קמפ פרוסור עיצב חדר בבית חולים בלונדון עם תקרות כחולות, רצפות ירוקות וקירות צהובים. אף שלא נמצא כטיפול אמין במיוחד, רופא צבאי ציין שהחדר אכן הרגיש שמח יותר.