סין יצאה בחריפות נגד ארצות הברית ביום שלישי לאחר שהנשיא דונלד טראמפ דרש מבייג'ינג לבטל את מכסי התגמול שלה או להתמודד עם מכס אמריקאי נוסף של 50%. משרד המסחר הסיני הגדיר את האיום כ"סחיטה", בעוד המתיחות בין שתי המעצמות ממשיכה לעלות.
בהצהרה רשמית, מבלי להזכיר את הנשיא האמריקאי בשמו, ציין משרד המסחר הסיני כי בייג'ינג מודעת לאיום האמריקאי להטיל מכס נוסף של 50% על סין. בהצהרה נאמר כי בייג'ינג תנקוט באמצעי נגד כדי להגן על האינטרסים שלה.
"האיום האמריקאי להסלים את המכסים על סין הוא טעות על גבי טעות, שחושפת שוב את אופייה הסחטני של ארצות הברית," נכתב בהצהרת המשרד. "סין לעולם לא תקבל זאת. אם ארצות הברית תתעקש ללכת בדרכה, סין תילחם עד הסוף."
סין אמרה כי על ארצות הברית לבטל את כל המכסים החד צדדיים נגדה, "להפסיק לדכא את הכלכלה והסחר של סין, ולפתור כראוי את חילוקי הדעות עם סין באמצעות דיאלוג שוויוני על בסיס כבוד הדדי"
סין הודיעה בשבוע שעבר כי תגיב למכסים של טראמפ באמצעות הטלת מס תגמול של 34% על יבוא מארצות הברית. ההסלמה האחרונה שתיאר טראמפ ביום שני, אם תיושם, עלולה להביא את המכס האמריקאי על סחורות סיניות ל-104%. עבור מוצרים מסוימים, הדבר עלול להיות גבוה יותר בגלל היטלים שמקורם בכהונתו הראשונה של טראמפ. טראמפ גם איים להפסיק כל משא ומתן נוסף.
צרכנים אמריקאים רכשו בשנה שעברה סחורות בשווי 440 מיליארד דולר מסין, מה שהופך אותה למקור השני בגודלו ליבוא אמריקאי אחרי מקסיקו. בהתחשב בכל זאת, העלות עבור יבואנים אמריקאים המייבאים ביגוד, טלפונים סלולריים, כימיקלים ומכונות מסין עלולה להיות גבוהה.
סין אמרה כי על ארצות הברית לבטל את כל המכסים החד צדדיים נגדה, "להפסיק לדכא את הכלכלה והסחר של סין, ולפתור כראוי את חילוקי הדעות עם סין באמצעות דיאלוג שוויוני על בסיס כבוד הדדי."
סין מנסה במשך חודשים לקיים שיחות ברמה גבוהה עם ממשל טראמפ כדי לנסות להניח את היסודות לפסגה אפשרית בין טראמפ למנהיג הסיני, שי ג'ינפינג. אולם למרות שטראמפ אמר מוקדם יותר השנה כי הוא פתוח לדיאלוג עם שי, בייג'ינג מתקשה לקבל תגובה משמעותית מהבית הלבן.
המתח המחודש בסחר עורר חששות בשווקים הפיננסיים העולמיים ביממה האחרונה. מדדי המניות באסיה רשמו ירידות חדות, ובורסת שנחאי איבדה כמעט 3% מערכה ביום שלישי. גם השווקים האירופיים והאמריקאים הגיבו בשלילה, מתוך חשש מהשלכות הרחבות יותר על הכלכלה העולמית.
מומחי סחר מזהירים כי הסלמה נוספת במלחמת הסחר עלולה להוביל להאטה כלכלית גלובלית ולפגוע במיוחד בשרשראות האספקה העולמיות שכבר נמצאות תחת לחץ. יצואנים אמריקאים חוששים שיהפכו למטרות ראשיות לצעדי תגמול סיניים, במיוחד בענפי החקלאות והתעופה.
הסכסוך המתחדש מדגיש את הקשיים העומדים בפני הנשיא טראמפ בכהונתו השנייה, שהבטיח ב"תוכנית הכלכלית לאמריקה תחילה" לשים דגש חזק על הגנת האינטרסים המסחריים האמריקאים ולהפחית את הגירעון המסחרי עם סין. אולם ההתנגדות העזה מבייג'ינג עשויה לערער את התחזיות הכלכליות של הבית הלבן.
ההסלמה האחרונה פורצת אחרי תקופה של יציבות יחסית ביחסי הסחר בין המעצמות, והיא מעוררת חששות בקרב מנהיגים עסקיים ופוליטיים ברחבי העולם. לפי מומחים, הפתרון הטוב ביותר יהיה חזרה למשא ומתן, אך נכון לעכשיו שני הצדדים נראים נחושים להמשיך בקו הקשוח שלהם.