מלחמת הסחר המתגברת בין ארה"ב לסין עלולה להוביל לסיום דרמטי של שאיפות הוליווד בשוק הקולנוע הסיני. לאחר שהנשיא טראמפ איים השבוע להגדיל את המכסים על סין, משרד המסחר בבייג'ינג הצהיר כי יילחם "עד הסוף". שני בלוגרים סינים בעלי השפעה חשפו ביום שלישי מהם הצעדים שממשלתו של שי ג'ינפינג שוקלת לנקוט, כולל איסור על סרטי הוליווד, כך על פי בלומברג ניוז.
צעד כזה יעמיד את חברות הבידור האמריקאיות בחזית מלחמת הסחר. האפשרות לאבד גישה לשוק הסרטים העצום של סין מגיעה בזמן שאולפנים אמריקאיים מנסים לחלץ את עצמם מבורות פיננסיים שנוצרו בעקבות חובות מיזוגים, מגפת הקורונה, שביתות העובדים בהוליווד והשקעת יתר במלחמות הסטרימינג.
"הם מנסים להביס את הוליווד," אמר סטנלי רוזן, פרופסור למדע המדינה ב-USC המתמחה ביחסי ארה"ב-סין. "זה הופך לסוגיה פטריוטית [עבור סין] וגם לסוגיה כלכלית."
בשנים האחרונות, האולפנים האמריקאיים נאבקו מול מערך הולך וגדל של סרטים סיניים עם נושאים מושכים תרבותית. פרמאונט פיקצ'רס שחררה טריילר מוקדם ל"אהבה בשחקים: מייבריק", עם שינוי לבוש קל עבור טום קרוז, טייס הקרב המפורסם. בסרט המקורי משנת 1986, ג'קט המפציץ של קפטן פיט "מייבריק" מיטשל היה מעוטר בדגלי יפן וטייוואן. אך סמלים אלה נחשבו רגישים מדי מבחינה פוליטית עבור סין
בשנים האחרונות, האולפנים האמריקאיים נאבקו מול מערך הולך וגדל של סרטים סיניים עם נושאים מושכים תרבותית. תעשיית הקולנוע של סין הפכה מיומנת בייצור סרטים עם ערכי הפקה גבוהים ותמיכה מהמפלגה הקומוניסטית הסינית, מה שהותיר פחות מקום לסרטים דוברי אנגלית שבעבר עשו עסקים מצוינים בשוק זה.
נקודת אור אחת הגיעה בשבוע שעבר כאשר "סרט מיינקראפט" של וורנר ברוס' ולג'נדרי פיקצ'רס הוביל את הטבלאות בסין. הסרט, המבוסס על משחק וידאו פופולרי בכיכובם של ג'ייסון מומואה וג'ק בלאק, הכניס 15 מיליון דולר בסין. הוא הדיח את "נה ז'ה 2", סרט אנימציה מקומי שהכניס יותר מ-2 מיליארד דולר.
אך "סרט מיינקראפט" הוא רק שבריר מהתהילה של העבר. לפני שני עשורים, אולפני הוליווד ראו בממלכה האמצעית שוק עצום לניצול. יוצרי הסרטים שינו עלילות והוסיפו סמלים ורקעים סיניים בולטים כדי לזכות באישור הצנזורים הממשלתיים והצופים הסינים. בדוגמה דרמטית אחת, MGM ב-2011 מחקה דיגיטלית מהסרט "שחר אדום" את כל הסימנים של נבלים סינים. במקום זאת, הנבלים בסרט הגיעו מצפון קוריאה, שם לא היה שוק סרטים.
הוליווד קצרה פירות נאים - לזמן מה.
סרט המארוול המצליח של דיסני משנת 2019 "הנוקמים: סוף המשחק" הכניס יותר מ-600 מיליון דולר בסין.
באותה שנה, פרמאונט פיקצ'רס שחררה טריילר מוקדם ל"אהבה בשחקים: מייבריק", עם שינוי לבוש קל עבור טום קרוז, טייס הקרב המפורסם. בסרט המקורי משנת 1986, ג'קט המפציץ של קפטן פיט "מייבריק" מיטשל היה מעוטר בדגלי יפן וטייוואן. אך סמלים אלה נחשבו רגישים מדי מבחינה פוליטית עבור סין.
בטריילר מ-2019, המטליות על הג'קט של מייבריק היו עמומות. אך סין עדיין סירבה לאפשר את הסרט, שמהלל את עוצמתה הצבאית של ארה"ב.
ה-Tencent Holdings הסינית, שהיא משקיעה ב-Skydance Media שהפיקה במשותף את "אהבה בשחקים: מייבריק", דווח כי פרשה מהפרויקט. כאשר הסרט יצא ב-2022, דגלי יפן וטייוואן חזרו למקומם.
מנהלי תעשיית הקולנוע אמרו השבוע שהחדירה לשוק הסיני הפכה כה בלתי ודאית עד שהם כבר לא סומכים על הכנסות אפשריות מסין כשהם מכינים תקציבי הפקה.
למרות האתגרים, שני סרטים אמריקאיים שיצאו בשנה שעברה בסין הצליחו לעבור את רף ה-100 מיליון דולר במכירות כרטיסים, אמר רוזן: "Alien: Romulus" של דיסני (110 מיליון דולר בסין) ו-"Godzilla x Kong: הממלכה החדשה" של וורנר (132 מיליון דולר).
השנה, הסרטים הגדולים ביותר בסין היו הפקות מקומיות. "נה ז'ה 2" הוא אחד הסרטים המכניסים ביותר בכל הזמנים. הוא גם עשה רושם מכובד בארה"ב, שם הוא גרף 21 מיליון דולר, כולל על מסכי איימקס, על פי Box Office Mojo.
השנה, הסרטים הגדולים ביותר בסין היו הפקות מקומיות. "נה ז'ה 2" הוא אחד הסרטים המכניסים ביותר בכל הזמנים. הוא גם עשה רושם מכובד בארה"ב, שם הוא גרף 21 מיליון דולר, כולל על מסכי איימקס, על פי Box Office Mojo
גם אם סין לא תאסור על כל סרטי הוליווד, המומחים צופים האטה דרמטית. "עבור אותם סרטים [שהממשלה הסינית] עשויה לקבל, הם לא יקדמו אותם," אמר רוזן.
חברות הבידור האמריקאיות נערכות להשלכות נוספות ממלחמת הסחר הגלובלית. כלכלנים ובנקאים בולטים, כולל מנכ"ל ג'יי פי מורגן צ'ייס ג'יימי דיימון, הזהירו שהמכסים של טראמפ עלולים לייצר השלכות מפריעות ארוכות טווח, כולל אינפלציה מתמשכת ומיתון אפשרי.
מניות הבידור ספגו מכה קשה, יחד עם שאר השוק, מאז שטראמפ חשף את המכסים במהלך נאום "יום השחרור" שלו. וולט דיסני וורנר ברוס' דיסקברי נפגעו קשות. דיסני ירדה בכ-15% החודש, בעוד וורנר ברוס' דיסקברי איבדה כמעט רבע מערכה.
"הפארקים והחוויות של דיסני מייצרים את רוב הרווח שלה. מיתון כנראה ידכא את התיירות ויפחית את הנוכחות בפארקים של דיסני," כתב מתיו דולגין, אנליסט ב-Morningstar, בהערה ללקוחות בשבוע שעבר. "דיסני בסיכון של פחות תיירות בינלאומית לארה"ב, במיוחד מקנדה, בשל יחסי חוץ מתוחים."
וורנר ברוס' דיסקברי מנסה לאלף את יותר מ-40 מיליארד דולר בחובות שנטלה על עצמה כשרכשה את HBO, CNN ואת אולפני "ברבי" בברבנק לפני שלוש שנים.
בנקודת אור אחת לייצור בידור אמריקאי, דולר אמריקאי חלש יותר עשוי להפוך את הצילום בחו"ל ליקר יותר, כולל באירופה, שמושכת צילומי סרטים וטלוויזיה במשך שנים. חולשת המטבע עשויה לעודד אולפנים להחזיר את ההפקות שלהם לארה"ב, אם כי אולי לא ללוס אנג'לס, שם עלות העבודה גבוהה, אמרו מנהלי מדיה שלא הורשו להגיב.
בינתיים, עסקאות בינלאומיות כבר נפגעו. בשבוע שעבר, הבית הלבן אמר שהמכירה המוצעת של אפליקציית טיקטוק הפופולרית למשקיעים אמריקאיים מהחברה הסינית ByteDance נדחתה בעקבות חיכוכי הסחר.
חששות לביטחון הלאומי הובילו את הקונגרס בשנה שעברה להעביר חוק, שנחתם על ידי הנשיא לשעבר ביידן, לאסור את האפליקציה בארה"ב אלא אם ByteDance תסכים למכור. החוק היה אמור להיכנס לתוקף ב-19 בינואר, אך בין צעדיו הראשונים, טראמפ האריך את המועד האחרון.
בשבוע שעבר, הנשיא חתם על צו נוסף, המאפשר לטיקטוק להמשיך לפעול ל-75 ימים נוספים.
המחלוקת המתמשכת מסמנת שינוי דרמטי ביחסי הוליווד-סין, שהיו מבטיחים כל כך בעבר אך כעת נראים קודרים יותר מתמיד, תוך שהם מוסיפים שכבה נוספת של אי-ודאות לתעשיית בידור שכבר נאבקת בסביבה עסקית מאתגרת.