רשת בתי החולים האוניברסיטאית בטורונטו (UHN) משיקה תכנית שאפתנית לגיוס 100 חוקרים רפואיים בתחילת דרכם לקנדה, תוך ניצול הנסיגה המדעית בארה"ב בעקבות קיצוצי הממשל של הנשיא דונלד טראמפ.
במסיבת עיתונאים שנערכה ביום שני בבית החולים הכללי בטורונטו, הצטרפו מנהלי UHN לראש ממשלת אונטריו דאג פורד ולשרת הבריאות סילביה ג'ונס, והציגו את האסטרטגיה שלהם למשוך את מה שהם מכנים "המוחות המבריקים ביותר במחקר הרפואי". התכנית נועדה גם לקדם את הצמיחה הכלכלית, לתמוך בייצור מקומי בקנדה וליצור הזדמנויות תעסוקה במגזר המחקר.
רשת UHN תשקיע 15 מיליון דולר עבור 50 המדענים הראשונים, ומתכננת לגייס סכום זהה משותפים קהילתיים, מקרן הסרטן פרינסס מרגרט ובאמצעות תרומות מנדבנים כדי להביא את 50 המדענים הנוספים.
ד"ר קווין סמית', נשיא ומנכ"ל רשת UHN, וראש ממשלת המחוז דאג פורד נאמו במסיבת עיתונאים בבית החולים הכללי של טורונטו ביום שני כדי להכריז על אסטרטגיה חדשה למשיכת חוקרים בינלאומיים
חלק מההשקעה הזו תעניק חונכות והכשרה מיזמים מובילים עבור המדענים הללו, יחד עם תמיכה במימון מחקר למשך שנתיים.
רשת UHN כוללת גם את בית החולים פרינסס מרגרט, בית החולים המערבי של טורונטו, מכון השיקום של טורונטו ומרכז הבריאות ווסט פארק.
ד"ר ברד וּוטֶרס, סגן נשיא לענייני מדע ומחקר ב-UHN, אמר כי הגיוס יתחיל השבוע ויימשך מספר חודשים, במטרה להביא את 100 המדענים בתוך שישה חודשים. הוא ציין כי ל-UHN יש יותר מ-6,000 חברים העובדים במחקר, מספר שלדבריו ימשיך לגדול.
"אנשים פונים אלינו ממוסדות אחרים בהם הם מודאגים לגבי התמיכה שלהם," אמר ווטרס, והוסיף כי הזדמנויות מחקר ייווצרו בתחומי הסרטן, השתלות, מדעי המוח, שיקום, רפואה פנימית וכירורגיה.
קמפיין זה מגיע בעקבות הקיצוצים הנרחבים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במענקי מחקר פדרליים ופיטורים המוניים בסוכנויות בריאות כמו המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), מה שגורם ליותר חוקרים אמריקאים לחפש אפשרויות בחו"ל.
סקר אחרון שפורסם בכתב העת Nature מצא כי יותר מ-1,200 מתוך 1,608 מדענים אמריקאים שנסקרו אמרו שהם שוקלים לעבור לקנדה או לאירופה בתגובה להפרעות במחקר תחת טראמפ. ג'ון פילפוט, מנכ"ל CanAm Physician Recruiting Inc., חברה קנדית המתמחה בגיוס רופאים בינלאומיים, אמר לאחרונה ל-Star כי חלה עלייה של 63 אחוזים ברישום אמריקאים לעסוק ברפואה בקנדה מאז שטראמפ נכנס לתפקיד.
ד"ר קווין סמית', נשיא ומנכ"ל UHN, אמר כי קמפיין פרסומי יושק בשיתוף פעולה עם הפרובינציה לגיוס מדענים אלה "מארה"ב ומעבר לה", צעד שמדינות אחרות כבר נקטו.
זה מהדהד צעדים שפרובינציות אחרות נקטו כדי להביא כישרונות כאשר גל של רופאים אמריקאים מחפש הזדמנויות בצפון. קולומביה הבריטית הכריזה במרץ על תכניתה למשוך רופאים ואחיות מארה"ב למדינה באמצעות האצת הכרה בתעודות ותגבור מאמצי גיוס ממוקדים, כולל השקת קמפיינים שיווקיים במדינות וושינגטון, אורגון וקליפורניה.
סמית' אמר ל-Star שהעדיפות לקמפיין היא לייצר שירותים ומוצרים מקומיים בייצור תרופות וציוד רפואי, כדי להפחית את התלות של קנדה באחרים.
"מעט מאוד ממה שאנחנו רוכשים מיוצר בקנדה, ואפילו אם זה זמין לנו. אם אנחנו רוצים לקנות את זה, זה לא קיים," אמר סמית'. "ראינו במהלך COVID-19, שרשרת האספקה שלנו הייתה בלתי מספקת."
סמית' אמר שהקמפיין פותח הזדמנויות לכישרונות קנדיים לחזור הביתה, אך חשוב מכל, קנדה חייבת להשקיע בתשתית הבריאות שלה. הוא מאמין שחלק טוב מהמדענים שיבואו יהיו מארה"ב כאשר דיכוי המחקר מאיים על החופש האקדמי שלהם.
"בזמן שאחרים נסוגים, קנדה חייבת לצעוד קדימה," אמר סמית'.
פורד אמר לקהל שהוא מקווה לנצל את "בריחת המוחות" מארה"ב כניצחון עבור קנדה לאחר שנפגעה מהמכסים.
לפני ממשל טראמפ, ארה"ב שמרה על מוניטין כמובילה עולמית במחקר וחדשנות, והוציאה כ-885.6 מיליארד דולר (ארה"ב) על מחקר ופיתוח בשנת 2022, על פי המרכז הלאומי לסטטיסטיקה של מדע והנדסה.
היוזמה הקנדית מדגישה את השינוי בדינמיקה המחקר העולמית, כאשר ארה"ב מאבדת את מעמדה המסורתי כמוקד עולמי למדע, בעוד קנדה ואירופה מתמצבות כחלופות אטרקטיביות למדענים מובילים. הקמפיין מסמל גם את הניסיון של קנדה להפוך את האתגר הכלכלי של מלחמת הסחר עם טראמפ להזדמנות להתחזקות ארוכת טווח במגזרים מתקדמים.
עבור חוקרים רפואיים רבים המחפשים סביבת עבודה יציבה ותומכת, היוזמה של טורונטו מציעה לא רק מקלט מהאקלים הפוליטי המתוח בארה"ב, אלא גם הזדמנות להצטרף למערכת אקוסיסטם מחקרי מתפתח עם תמיכה ממשלתית מהותית וראיית עולם ארוכת טווח.