קליפורניה, המדינה בעלת הכלכלה החזקה ביותר בארצות הברית, יוצאת למאבק משפטי נגד מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ שהציתה מלחמת סחר עולמית. מושל קליפורניה, גאווין ניוסום, הודיע ביום רביעי כי המדינה תגיש תביעה המאתגרת את סמכותו של הנשיא להטיל מכסים נרחבים שלטענת קליפורניה כבר גרמו לנזקים כלכליים אדירים ולעליית מחירים משמעותית.
התביעה, שתוגש לבית המשפט המחוזי הפדרלי במחוז הצפוני של קליפורניה, טוענת כי טראמפ השתמש באופן בלתי חוקי ב"חוק סמכויות החירום הכלכליות הבינלאומיות" (International Emergency Economic Powers Act) כדי להטיל מכסים על מקסיקו, קנדה וסין, וכן מכס של 10% על כל היבוא לארה"ב. לפי החוק, הנשיא רשאי להקפיא ולחסום עסקאות בתגובה לאיומים חיצוניים, אך התביעה תטען כי הטלת מכסים כאלה דורשת אישור מהקונגרס.
"המכסים הבלתי חוקיים של הנשיא טראמפ זורעים כאוס במשפחות, בעסקים ובכלכלה של קליפורניה - מעלים מחירים ומאיימים על מקומות עבודה," אמר ניוסום בהצהרה. "אנחנו נלחמים עבור משפחות אמריקאיות שאינן יכולות להרשות לעצמן לאפשר לכאוס הזה להימשך."
ניוסום יציג את התביעה יחד עם התובע הכללי של קליפורניה, רוב בונטה, באזור עמק המרכז (Central Valley) העשיר בחקלאות. קליפורניה היא מעצמת חקלאות, כאשר רבים מהאגוזים, הפירות והירקות שהמדינה מגדלת מיועדים ליצוא למדינות אחרות. המדינה תבקש מבית המשפט לחסום באופן מיידי את המכסים.
מהלך זה מגיע ימים ספורים לאחר שניוסום ביקש ממדינות לפטור את היצוא מקליפורניה ממכסי תגמול שהוטלו בתגובה למכסים האמריקאיים. עד כה, לא הוכרז על עסקאות כאלה.
התביעה, שתוגש לבית המשפט המחוזי הפדרלי במחוז הצפוני של קליפורניה, טוענת כי טראמפ השתמש באופן בלתי חוקי ב"חוק סמכויות החירום הכלכליות הבינלאומיות" (International Emergency Economic Powers Act) כדי להטיל מכסים על מקסיקו, קנדה וסין, וכן מכס של 10% על כל היבוא לארה"ב. לפי החוק, הנשיא רשאי להקפיא ולחסום עסקאות בתגובה לאיומים חיצוניים, אך התביעה תטען כי הטלת מכסים כאלה דורשת אישור מהקונגרס
התביעה היא חלק ממאבק רחב יותר בין קליפורניה לממשל טראמפ. מאז כניסתו לתפקיד בינואר האחרון, טראמפ ניהל סדרת צעדים שנויים במחלוקת, כולל מדיניות הגירה נוקשה ושורת הוראות ביצועיות שזכו לביקורת ממדינות דמוקרטיות כמו קליפורניה.
המכסים של טראמפ, שהוטלו במסגרת מה שהנשיא מכנה "מדיניות אמריקה תחילה", כבר הובילו למלחמת סחר גלובלית כאשר סין, האיחוד האירופי, קנדה ומקסיקו הטילו מכסי תגמול על מוצרים אמריקאיים. מומחים כלכליים מזהירים כי מלחמת הסחר המתרחבת עלולה להוביל למיתון עולמי ולהעלות את המחירים לצרכנים האמריקאיים באופן משמעותי.
עבור קליפורניה, מדיניות המכסים מסוכנת במיוחד. המדינה, שהיא הכלכלה החמישית בגודלה בעולם, מייצאת סחורות בשווי מיליארדי דולרים, ממוצרים חקלאיים ועד טכנולוגיה מתקדמת. מכסי התגמול שהטילו מדינות אחרות כבר פגעו קשות בחקלאים ובתעשיינים הקליפורנים.
"המכסים פוגעים בכל תושבי קליפורניה," אמר מומחה סחר מאוניברסיטת ברקלי. "כאשר המחירים של מוצרים מיובאים עולים, כולם משלמים את המחיר - מהמשפחות שקונות מוצרי צריכה יומיומיים ועד תעשיות שנסמכות על חלקים מיובאים."
טראמפ הציע מספר הצדקות להגדלת המכסים, כולל הטענה שהם נועדו לעודד ייצור אמריקאי ולעצור את זרימת הפנטניל הלא חוקי למדינה. עם זאת, מבקרים טוענים כי הצעדים אינם מבוססים על מדיניות כלכלית מוצקה אלא על אסטרטגיה פוליטית.
לפי פרסומים, צרכנים אמריקאיים כבר רואים תוספות מכס על הקבלות שלהם, ומשתמשי טיקטוק סינים החלו להמליץ לקונים לרכוש ישירות מסין כדי לעקוף את המכסים החדשים. התייקרות המחירים הפכה לנושא פוליטי לוהט, כאשר דמוקרטים מאשימים את הנשיא בפגיעה בכיסם של אזרחים אמריקאים.
מומחי משפט חלוקים בדעותיהם לגבי סיכויי ההצלחה של התביעה. חלקם טוענים כי הנשיא אכן חרג מסמכותו, בעוד אחרים מצביעים על סמכויות רחבות שניתנו לנשיא בענייני סחר בינלאומי. מה שברור הוא שהתביעה תעמיד למבחן את גבולות הסמכות הנשיאותית בתחום הסחר.
בינתיים, חקלאים בקליפורניה מביעים דאגה גוברת. "אנחנו כבר רואים ירידה בהזמנות מסין ומאירופה," אמר דייב ג'ונסון, מגדל שקדים מעמק המרכז. "אם המצב יימשך, רבים מאיתנו יתקשו לשרוד את העונה הבאה."
משרד המסחר האמריקאי הגיב לבקשה לתגובה באומרו כי המכסים נועדו להגן על משרות אמריקאיות ולהבטיח תנאי סחר הוגנים. "מדיניות הסחר שלנו מתמקדת בהחזרת ייצור לאמריקה ובהגנה על עובדים אמריקאים," נכתב בהודעה. "הנשיא פועל במסגרת סמכותו החוקית."
התביעה של קליפורניה היא צעד דרמטי במיוחד בהתחשב בכך שמדובר במדינה בודדת המתעמתת עם ממשל פדרלי בנושא של מדיניות חוץ, תחום שבדרך כלל נמצא בשליטה בלעדית של הממשלה הפדרלית. הדבר מבטא את הנכונות הגוברת של מדינות להתנגד למדיניות פדרלית שהן מאמינות שפוגעת באינטרסים שלהן.
צפוי כי התביעה תיצור תקדים משפטי חשוב שיגדיר את גבולות סמכותו של הנשיא בתחום הסחר. בין אם התביעה תצליח ובין אם לא, היא משקפת את המתיחות הגוברת בין הממשל הפדרלי למדינות בעידן שבו פוליטיקה וכלכלה שזורות זו בזו יותר מאי פעם.