חברת השילוח הבינלאומית DHL Express הודיעה כי החל מיום שני הקרוב תשעה את כל המשלוחים הגלובליים בשווי העולה על 800 דולר לצרכנים אמריקאיים, כולל משלוחים מהונג קונג. ההחלטה התקבלה בעקבות שינויים בתקנות המכס האמריקאיות, שנכנסו לתוקף לאחרונה.
במסגרת התקנות החדשות, כל משלוח בשווי העולה על 800 דולר יחויב בתהליך רישום פורמלי במכס האמריקאי. עד לשינוי, שהוכרז ב-5 באפריל, הסף המינימלי עמד על 2,500 דולר. DHL, שמטה הראשי שלה ממוקם בגרמניה, הדגישה כי מדובר בצעד זמני.
החברה הבהירה כי משלוחים עסקיים (B2B) ימשיכו להתבצע כרגיל, אך עלולים להיתקל בעיכובים. כמו כן, משלוחים בשווי פחות מ-800 דולר, בין אם לעסקים או לצרכנים פרטיים, לא יושפעו מהשינויים.
בשבוע שעבר הודיעה DHL כי תמשיך לעבד משלוחים מהונג קונג לארה"ב "בהתאם לכללי ותקנות המכס החלים" וכי היא תעבוד עם לקוחותיה כדי לסייע להם להבין ולהסתגל לשינויים המתוכננים ל-2 במאי.
במסגרת התקנות החדשות, כל משלוח בשווי העולה על 800 דולר יחויב בתהליך רישום פורמלי במכס האמריקאי. עד לשינוי, שהוכרז ב-5 באפריל, הסף המינימלי עמד על 2,500 דולר
במקביל, רשות הדואר של הונג קונג (Hongkong Post) השעתה את שירותי הדואר למשלוח סחורות בדרך הים לארה"ב. הרשות האשימה את הממשל האמריקאי ב"בריונות" לאחר שממשל טראמפ ביטל הוראות סחר פטורות ממכס עבור חבילות מסין ומהונג קונג.
DHL היא אחת מכמה חברות המשנות את שירותי המשלוחים שלהן על רקע חששות סחר מתמשכים, במיוחד כאשר מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מתחממת. צעד זה משקף את המתיחות הגוברת ביחסי הסחר בין המעצמות.
השינויים בתקנות המכס האמריקאיות משפיעים ישירות על יבואנים, עסקים קטנים וצרכנים פרטיים המסתמכים על משלוחים מחו"ל. עבור רבים, המשמעות היא עלויות גבוהות יותר ותהליכים מסורבלים יותר לקבלת מוצרים מחו"ל.
מומחי סחר בינלאומי מעריכים כי צעדים אלה הם חלק ממדיניות רחבה יותר של הממשל האמריקאי להגביר את הפיקוח על יבוא מסין וממדינות אחרות. המטרה המוצהרת היא להגן על תעשיות מקומיות ולהבטיח תחרות הוגנת, אך הביקורת טוענת שהצעדים עלולים להוביל להתייקרות מחירים לצרכן האמריקאי.
צרכנים אמריקאים שרגילים לרכוש מוצרים יקרים מחו"ל יצטרכו כעת להתמודד עם מציאות חדשה של הגבלות ועיכובים במשלוחים. עסקים המסתמכים על יבוא מוצרים בשווי גבוה יאלצו למצוא פתרונות חלופיים או להתאים את מודל העסקים שלהם לשינויים.
בשוק הגלובלי המורכב של ימינו, החלטות מדיניות כאלה יוצרות אפקט דומינו המשפיע על שרשרת האספקה העולמית. חברות לוגיסטיקה כמו DHL נאלצות להגיב במהירות לשינויים רגולטוריים כדי לשמור על המשכיות עסקית ולמזער נזקים ללקוחותיהן.
אנליסטים צופים כי אם המצב יימשך, עלולות להיות לכך השלכות משמעותיות על היקף הסחר הבינלאומי ועל הכלכלה העולמית בכללותה. עסקים קטנים ובינוניים, שמתקשים יותר להתמודד עם שינויים רגולטוריים תכופים, עלולים להיפגע במיוחד.
בינתיים, חברות שילוח אחרות בוחנות את צעדיהן ועשויות לנקוט באמצעים דומים בעקבות המהלך של DHL. הצרכנים והעסקים ממתינים להתפתחויות נוספות ולהבהרות מצד הרשויות האמריקאיות לגבי יישום התקנות החדשות בטווח הארוך.
נציגי DHL ציינו כי החברה עוקבת אחר המצב בדריכות ותעדכן את לקוחותיה בכל התפתחות. בינתיים, הם ממליצים ללקוחות המתכננים משלוחים בשווי גבוה לארה"ב להתייעץ עם נציגי החברה לגבי האפשרויות העומדות בפניהם בתקופה זו של אי-ודאות.